Jövőre nagyobb lehet az adóbírság

Vágólapra másolva!
Egy tervezett módosítás alapján az adóhatóság jövőre szigorúbb lesz az adóhiányt megsemmisítő, eltüntető adózókkal szemben - derül ki a Napi Gazdaságból.
Vágólapra másolva!

Az adóbírság mértéke a főszabály alapján továbbra is az adóhiány ötven százaléka lesz, ám egyes esetekben 75 százalék is lehet az adótörvény tervezett módosítása alapján. A nagyobb büntetést akkor szabja ki az adóhatóság, ha a hiány a bevétel eltitkolásával, a bizonylatok, könyvek, nyilvántartások meghamisításával, megsemmisítésével áll kapcsolatban - írja a Napi Gazdaság.

Ha az adózó jogosulatlanul adott be visszatérítési és támogatási kérelmet, akkor is nagyobb bírságra számíthat. Ebben az esetben az adó alapja a jogosulatlanul igényelt összeg lesz az büntetés alapja.

Jövőre az APEH szerint kétséges költségeknél az adózónak kell bizonyítania, hogy a kérdéses ráfordítás olyan értékű, mint ami a könyvekben szerepel. Erdős Gabriella, a PricewatehouseCoopers cégtársa ennek kapcsán felhívta a figyelmet, hogy az adózók nem kapnak pluszjogosítványt arra, hogy ezt hatékonyan bizonyítani tudják.

Ráadásul, ha esetleg bíróságra megy az ügy, akkor meglehetősen nehéz lesz megállapítani, hogy az akár évekkel korábbi tranzakciók költségei valósak vagy sem.