Kiábrándító helyzetben az autógyártók

Vágólapra másolva!
A legnagyobb japán autógyártók árfolyama lejtőre került csütörtökön az amerikai piaccal kapcsolatos gyenge kilátások miatt. Egy piackutató cég szerint az elmúlt tizenöt év legrosszabb teljesítményére lehet számítani. Közben a Volkswagen az eladásinak csökkenéséről adott számot, a Skoda pedig bejelentette, két napra leállítja termelését.  
Vágólapra másolva!

A Toyota, a Honda és a Nissan termelése 4,8-17 százalékkal esett augusztusban, összefüggésben az az eladások csökkenésével. A legfontosabb piacon, Amerikában például a gallononként 4 dollár közelébe dráguló üzemanyag miatt visszaesett a kisteherautók és a városi terepjárók iránti kereslet. (A kisteherautók eladásaiba beleszámít a pick-upok értékesítése is.)

A három japán autógyártó egymástól függetlenül közölte a rossz híreket, amelyek lejtőre tették a cégek jegyzését. A Nissan 4,7, a Honda 3,8, a Toyota 2,7 százalékot esett a csütörtöki tokiói kereskedésben, ebben szerepet játszott az is, hogy Ben S. Bernanke, a Fed elnöke arról beszélt a washingtoni kongresszusban, hogy az amerikai fogyasztást csökkenteni kezdte a jelzálogválság.

Csak jövőre térhet magához Amerika

A tengerentúli piacon várni kell a fejlődésre, az amerikai gazdaság ugyanis a jövő év második feléig nem fog magához térni - nyilatkozta a Bloombergnek a 28 milliárd dolláros vagyont kezelő Daiwa Investments portfóliómenedzsere, és hozzátette: az amerikai piac fellendülését akadályozó problémák lassíthatják Kína és más fejlődő ország gazdaságát is.

Ezzel összecseng az egyik, autóiparral is foglalkozó piackutató cég felmérése, a J.D. Power Associates szerint a világ legnagyobb autópiacán az idén várhatóan 14,2 millió jármű találhat gazdára, ami az utóbbi tizenöt év leggyengébb teljesítménye lenne.

A Volkswagen és a Skoda is botladozik

A Volkswagennek is gondjai vannak az eladásokkal, az európai autógyártó szerdán közölte, a múlt hónapban 3 százalékkal estek vissza az eladásai.

A befektetők reakciója nem volt meglepő, a frankfurti börze irányadó indexének mozgását meghatározó 30 részvény közül a Volkswagen-részvények szerepelnek a legrosszabbul, a szerdai kereskedésben a jegyzés közel 6 százalékkal esett, a csütörtöki nyitás után pedig 3 százalékkal gyengült az árfolyam.

Leállítja termelését a Skoda

A Volkswagen vezetésének nem csupán az értékesítés visszaesése és az árfolyamzuhanás miatt fájhat a feje, a csoporthoz tartozó, csehországi székhelyű Skoda Auto a napokban jelentette be, hogy csökkenti a termelését a pénzpiaci válság miatt.

Az új Superb-modellen kívül minden más típusból kevesebbet gyártanak - idézte a távirati iroda a Skoda szóvivőjét. Jaroslav Cerny kifejtette: "a nemzetközi pénzügyi szektor válságának következményei az európai piacon is nyomokat hagytak. Mint a legnagyobb cseh exportőr, nehezen tudunk megbirkózni ezzekkel a negatív hatásokkal, amelyeket ráadásul a korona növekvő árfolyama tovább erősített. Ezért a termelés korlátozásával reagálunk".