Harmadik napja esnek az ázsiai részvények

Vágólapra másolva!
Az ázsiai részvények immár a harmadik egymás utáni napon estek csütörtökön. A legrosszabbul az autógyárak és a nyersanyagtermelők jártak, miután a befektetők aggódnak az amerikai gazdaság helyzete miatt, különösen pedig a washingtoni törvényhozás elé terjesztett pénzügyi mentőcsomag kelt bizonytalanságot. Elképzelhető, a kongresszusi vita annyira elhúzódik, hogy a program végrehajtása már nem tud igazán pozitívan hatni a világgazdaságra.
Vágólapra másolva!

A Nissan 4,7, a Honda 3,8, a Toyota 2,7 százalékos esést volt kénytelen elkönyvelni csütörtökön, miután Ben S. Bernanke, a Fed elnöke arról beszélt a washingtoni kongresszusban, hogy az amerikai fogyasztást csökkenteni kezdte a jelzálogválság. Szintén rontotta a gyárak kilátásait az a makrogazdasági statisztika, miszerint az USA-ba irányuló japán export jobban lassult, mint azt várták.

A világ legnagyobb bányászati vállalata, a BHP Billiton Ltd., 3,5 százalékot esett, a rivális Rio Tinto árfolyama 2,9 százalékkal mérséklődött, miután az olaj és a réz is zuhant a világpiacon. Az MSCI Asia Pacific Index így végül 0,9 százalékkal esett, és mind a 10 iparági csoport mínuszban volt az indexen belül. Az MSCI Asia Pacific index idén 27 százalékot veszített értékéből.

A japán Nikkei 225 szintén esett, 0,9 százalékot veszített értékéből. A kínai CSI 300 Index ugyanakkor 4,6 százalékot emelkedett, mivel a hatalmas ázsiai ország mindkét börzéjén enyhítettek az eddigi tőzsdei kereskedési szabályokon.

Miután Ausztráliában megtiltották a shortolást (vagyis a tőzsdések nem játszhatnak a részvények esésére), a Babcock & Brown Ltd., amely idén eddig a legrosszabbul teljesítő papír volt az MSCI Asia Pacific Indexben, 2,55 ausztrál dollárra emelkedett, vagyis 50 százalékkal növekedett - immár az ötödik egymás utáni árfolyamemelkedése nyomán.