A karácsonyban bíznak a kereskedők

Vágólapra másolva!
Júliusban 1,8 százalékkal tovább csökkent a kiskereskedelmi volumenindex, így a kereskedők számára úgy néz ki, csak az optimizmus és a karácsonyi roham remélése marad - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az első hét hónap kereskedelmi volumenindexe 2,2 százalékos csökkenést mutat a bázisidőszakhoz képest. Ráadásul a háztartások fogyasztása a 2005-ös szintre vetették vissza esett vissza, ami szintén nem a kiskereskedők malmára hajtja a vizet.

Tetézi a bajt, hogy a lakossági fogyasztás még az élelmiszerek tekintetében is 1,4 százalékkal esett júliusban és 1,5-tel az év első hét hónapjában.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a volumencsökkenés megállítására csak decemberben van esély. Vámos osztja a szakértők véleményét abban, hogy az élelmiszerek piacán szeptemberre megállhat az eladások mennyiségi csökkenése, ami kirángathatja a kátyúból a kiskereskedők szekerét.

A főtitkár figyelmeztetett arra, hogy az utolsó jelentős növekedési időszak 2006-ra esett a kiskereskedelem terén, és mint mondta, "el lehet gondolkodni azon, hogy milyen közgazdasági és szociológiai folyamatok mentek végbe 2005-ig." - áll a Napi Gazdaság hasábjain. Hozzátette, hogy a létminimum alatt és környékén élő háztartások az elszabaduló élelmiszer- és energiaárak következtében kevesebbet fogyasztanak.

A szakértő ugyanakkor optimista: a 2006-os kiskereskedelmi volumenszint elérését jó esetben szeptemberre, legkésőbb decemberre várja. Felmerül ugyanakkor a kérdés: az embereknek mitől lenne több pénze karácsonykor, mint bármikor máskor?