Nem vette át a Magyar Posta a bicikliket

Vágólapra másolva!
A Magyar Posta nem vette át a Cronopont Kft. által leszállított 150 darab kerékpárt budaörsi telephelyén csütörtökön délelőtt, ezért a cég még a nap folyamán megpróbálja a budapesti székháznál átadni a szállítmányt - mondta Tóth László, a Cronopont Kft. ügyvezetője az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt. szóvivője megismételte korábbi kijelentését, miszerint a posta nem vár szállítmányt a Cronopont Kft.-től. Hozzátette: a posta 2008. július 25-én elállt a 2007. november 26-án megkötött szerződéstől, ezért nem vesznek át kerékpárokat.

Tóth László elmondta, hogy továbbra is érvényesnek tekintik a postával kötött szerződést a közbeszerzésen nyert kerékpárok szállítására, mivel a posta egyoldalúan állt el a szerződéstől, és ezt lépést jogellenesnek tartják.

Hozzátette, hogy ezt az álláspontjukat többször is jelezték a Magyar Postának, de a cég érdemben nem válaszolt a levelekre.

Perrel fenyeget a Cronopont Kft.

A Cronopont Kft. ügyvezetője közölte, hogy ha nem tudják átadni a kerékpárokat, akkor azokat és a többi összeszereléséhez már beszerzett alkatrészeket egy ideig raktározzák. Megjegyezte, hogy mivel társaságukat több száz millió forintos kár éri a posta egyoldalú szerződésbontása miatt, ezért nem marad más lehetőségük, mint jogi útra terelni az ügyet.

Tavaly december végén a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg, hogy nettó 1,097 milliárd forintos ajánlattal a győri székhelyű Cronopont Kft. nyerte el az Magyar Posta kerékpárparkjának fejlesztésére kiírt uniós nyílt közbeszerzési eljárást. A 2007. november 26-án kötött szerződés szerint a nyertesnek csaknem 4.800 kerékpárt és 30 kerékpár utánfutót kell leszállítania. A szerződésben eseti javítások elvégzése is szerepel öt éven keresztül 150 millió forint keretösszegig. Az első 100 darab kerékpár - szerződésbe foglalt - szállítási határideje 2007. december 31., az utolsó dátum ez év szeptember 30. volt.

Az első 100 bicikli rendben megérkezett. Ezek a járművek úgy készültek, hogy a szlovén gyártó szerbiai alvállalkozójával - a KRPAN gyárban - szereltette össze azokat, az alkatrészek egy részét pedig a szerb, másikat a szlovén cég szerezte be.

A szlovén cég még a múlt év decemberében közölte, hogy a szállítási határidőket nem tudja tartani, így jött a képbe az idén januárban a Neuzer Kft. Ezt egy március 5-i megbeszélésen hozta a nyertes cég az Magyar Posta tudomására. Az illetékes postai vezetők május 5-én meglátogatták a Neuzer esztergomi üzemét. A Neuzer itt közölte, hogy hamarosan megérkeznek a távol-keleti, német és szerb alkatrészek, és a KRPAN gyár kikerül a folyamatból.

Gyanús közbeszerzés

Május közepén a Magyar Posta felkérte a Közbeszerzési Döntőbizottságot (KDB), hogy vizsgálja meg a kerékpárbeszerzési tendert, és érvénytelenítse az eredményét. A vizsgálat során kiderült, hogy a tender közbeszerzési bizottságának időközben elbocsátott elnöke jogtalanul juttatott el információt a beszerzésről a későbbi győzteshez.

Július elején az Magyar Posta igazgatósága a felügyelőbizottság javaslatára úgy döntött, hogy a közbeszerzési szabályok megsértése miatt ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tesz.

A kerékpárszállítási szerződéseket ellenzéki pártok is kifogásolták, azzal, hogy a posta különösen drágán vásárolja a bicikliket. A posta képviselői akkor úgy nyilatkoztak, hogy a speciális kerékpárok ára nem nevezhető túlzónak.