A PKN és a Mol fúzióját latolgatja az Erste

Vágólapra másolva!
Vételre ajánlják az eddigi tartás helyett a Mol-részvényeket az Erste-csoport elemzői. A társaság célárát ugyanakkor lefelé módosították némileg, 22 500 forintra. Az Erste nem tartja valószínűnek a Mol egyesülését más térségbeli cégekkel, ha erre mégis sor kerülne, akkor sokkal inkább reális a lengyel PKN-nel való összefogás, mint a fúzió az osztrák OMV-vel.
Vágólapra másolva!

Alulárazott Kelet-Közép-Európa olaj- és gázszektora - az Erste-csoport legújabb elemzése szerint a kulcskérdés a jövőben az lesz, hogy a részvénypiacokon végigvonuló globális eladási hullám továbbgördül-e vagy sem.

A pesszimista hangulat a kelet-közép-európai energiaszektort is megviselte, ennek ellenére 2008-ban még izmos nyereség várható a társaságoktól. A kilátások 2008 után sem rosszak: euróban számolva ugyan szűkebb árrés, de jóval stabilabb olajárra lehet számítani a pénzügyi csoport elemzői szerint.

Romló makrokörnyezet ellenére sem rossz a szektor

A vártnál is magasabb nyersolajár, valamint a tőkepiacokon jelenleg tapasztalható negatív hangulat és eladói nyomás ellenére az Erste-csoport szakértői úgy látják, a kelet-közép-európai olaj- és gázszektor nyereségessége idén még a 2007-es szintet is felülmúlhatja. Az enyhén romló makrogazdasági környezetre vonatkozó várakozások, a csökkenő olajár és finomítói árrések ellenére az olajpapírok többségének jelenlegi árfolyama többnyire mélyen az értéke alatt tartózkodik.

A jelenlegi kedvezőtlen piaci hangulat alapján a kelet-közép-európai olajrészvények nemcsak hogy az európai szektortársakhoz képest alacsonyabb P/E (nyereséghez viszonyított árfolyamszint) és más értékek, hanem jóval a hosszú távú átlaguknak számító 8-12-szeres P/E-ráta alatt forognak.

Túl kockázatos a térség?

"A befektetők nagy kockázatot tulajdonítanak a kelet-közép-európai papíroknak, emellett a részvényárfolyamok a pénzpiacokon eluralkodó általános eladási hullám miatt nyomás alatt állnak. Mindezek ellenére az érintett táraságok üzemi teljesítménye igen nagy" - közölte Jakub Zidon, a bankcsoport olaj- és gázipari elemzője.

Az Erste szerint jóllehet nincsenek potenciális növekedési tényezők a láthatáron a jövőre nézve, a Mol jelenleg magas dízelárréssel büszkélkedhet és rekordközeli negyedéves üzemi eredményekről számol be. Éppen ezért az bank elemzői tartásról vételre módosították a magyar olajcég részvényeire adott ajánlásukat némiképp csökkentett, 22 500 forintos célár mellett. (A Mol-papírok 1,3 százalékos erősödés után 14 995 forinton zárták a szerdai kereskedést.)

Az INA-t csökkentik

A szakértők az INA kapcsán azt írják, a horvát olajcég részvényárfolyamát a Mol 2800 kunás részvényenkénti felvásárlási ajánlata hajtotta fel, a felkínált ár pedig magasabb a 2500 kunás célárnál. Ha a Mol sikerrel jár, a felvásárlás nyomán jelentkező potenciális szinergiahatások akár részvényenként 460 kunával is feljebb srófolhatják az árfolyamot, ami viszont már igazolná a jelenlegi árszintet.

A szektorban elindult felvásárlási láz idővel folytatódik majd. A világ tőkepiacain jelenleg végigsöprő eladási hullám mélyen nyomott részvényárfolyamokat hagyott maga után, jelentősen megnehezítve a papírok értékelését - vélik a szakértők.

A PKN és a Mol összefogása?

A két lengyel energiacég, a PKN Orlen és a Lotos esetleges egyesülése a következő lengyelországi parlamenti választás után kerülhet újra napirendre, míg a jelenlegi helyzetből kiindulva nem valószínű, hogy az OMV és a Mol egyhamar frigyre lépne.

A harmadik lehetőség - a Mol és a PKN összefonódása - szintén valószínűtlen jelenleg, ám az elemzők szerint nem elképzelhetetlen. Az OMV és a Mol tervezett "házassága" az igen alacsonyfokú szinergiahatás miatt futott zátonyra, míg a Mol és a PKN közti esetleges integráció a régió északi és déli részét köthetné össze úgy, hogy a beolvasztott társaságnak nem kellene megszabadulnia az eszközeitől.