Újabb célokra ajánlható az szja 1 százaléka

Vágólapra másolva!
A személyi jövedelemadó egy százalékát jövőre az egyházak mellett a gyermekszegénység elleni programra, valamint a tehetséggondozás támogatására lehet majd felajánlani, a kormány szerdai döntése értelmében. Erről Budai Bernadett beszélt a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A kormányszóvivő hangsúlyozta: mindennapjainkban is érzékelhető a tudás felértékelődése, a tudásközpontú társadalmak előretörése, és az ország gazdasági fejlődése is elsősorban a tudásigényes ágazatok révén valósulhat meg.

Az oktatási rendszerben rengeteg olyan tehetséges gyermek tanul, kezdve a kisgyermekkortól egészen a felsőoktatásig, aki valamilyen területen kiemelkedő teljesítményre képes. Ezeknek a tehetségeknek a megtalálása, kiválasztása, gondozása, pályára irányítása különleges szakértelmet kívánó feladat - közölte Budai Bernadett.

Kiemelte: fontos, hogy az állampolgárok által közvetlenül erre a célra felajánlott összeggel is segítsék ezt a munkát, hiszen ez közös érdek.

A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy az idén a kiemelt költségvetési előirányzatok céljaira felajánlható egy százalékot a parlagfű-mentesítés támogatására és szintén a gyermekszegénység elleni küzdelemre is lehetett irányítani. Hozzátette: több mint 187 ezren támogatták a gyermekszegénység visszaszorítását, 1,1 milliárd forinttal. A parlagfű-mentesítés támogatására pedig összesen 950 millió forintot ajánlott fel ilyen módon 145 ezer állampolgár.