Betongyár épül Hódmezővásárhelyen

Vágólapra másolva!
A finn Consolis csoport tulajdonába került magyar ASA csoport hódmezővásárhelyi üzemében novemberben fejezik be azt az 1,6 milliárd forint értékű beruházást, amely 25 új munkahelyet teremt - mondta Ábrahám András ügyvezető igazgató az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

Az előre gyártott betonelemek, ipari padlók gyártásával és építőipari tevékenységgel foglalkozó cég magyarországi létszáma 320.

Az új üzemben különleges födémelemeket gyártanak majd - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Ábrahám András elmondta, hogy a Consolis már júliusban megvásárolta a magyar magánszemélyek tulajdonában lévő, mindössze 209 millió forint jegyzett, de több mint 6,8 milliárd forint saját tőkéjű ASA csoportot. Az ügyvezető cáfolta azt a sajtóban korábban közölt hírt, miszerint az üzlet 100 millió euró nagyságrendű lenne, de az összegét - üzleti titokra hivatkozva - nem árulta el.

Az ASA csoportnak érdekeltségei vannak Romániában, Ukrajnában és Szerbiában. Az egyes projektekre pedig külön cégeket alapít, így projektcégek működnek Magyarországon és Moldovában is - magyarázta Ábrahám András.

A korábbi tájékoztatás szerint az ASA Kft.-t 1990-ben a 31. számú Állami Építőipari Vállalat dolgozói alapították. A cégcsoport az évek folyamán, a nem lakáscélú létesítmények előre gyártói között a régióban az első három közé került.

Philippe Milliet, a Consolis Csoport vezérigazgatója és elnöke korábban újságíróknak azt mondta, hogy az ASA 100 százalékának megvásárlásával a Consolis a három legígéretesebb kelet-európai országra terjeszti ki a tevékenységét. Ezek közül kettő, Magyarország és Románia, az Európai Unió tagjaként várhatóan jelentős forráshoz jut az infrastrukturális fejlesztéseihez.

Az ASA csoport konszolidált árbevétele tavaly 18,98 milliárd forint volt, mintegy kétmilliárd forinttal több az előző évinél. Az üzemi szintű nyereség meghaladta a 2,3 milliárd forintot, ami 800 millió forinttal több a bázisnál. A tulajdonosok az 1,83 milliárd forint adózott nyereségből 280 millió forint osztalékot vettek ki.

A Consolis csoport mintegy tízezer főt foglalkoztat, és éves árbevétele 1,5 milliárd euró körül van.