Bush újra megszólalt a hitelválság miatt

Vágólapra másolva!
George W. Bush amerikai elnök péntek délután újra megszólalt a hitelválság, és az annak megoldását szolgáló pénzügyminiszteri javaslat miatt. Egyelőre azonban az elnök sem tudott beszámolni a kongresszusban dúló heves vita lezárásáról.
Vágólapra másolva!

Most pénteken Bush nem beszélt szólt annyira drámaian mint szerdán este - magyar idő szerint csütörtök hajnalban -, nem szólt pánikról, bankcsődökről, pedig nem sokkal beszéde előtt jelentette be a Washington Mutual (WaMu) nevű pénzintézet az amerikai bankok történetében a legnagyobb bukást. A WaMu jelentős részét a JP Morgan vásárolta meg.

Bush szerint a törvényhozásban mindenki megoldást akar a válságra, bár a kongresszus működése nem mindig "szép". Ezzel nyilvánvalóan a washingtoni kongresszusban zajló éles vitákra utalt, és arra, hogy napok óta nem tud a két nagy párt egyetértésre jutni a mentőcsomagról.

700 milliárd dolláros mentőcsomag

A hét elején Henry Paulson pénzügyminiszter egy 700 milliárd dolláros mentőcsomagot dolgozott ki a bankok megmentésére, ám a kongresszusban nagy az ellenállás a javaslattal szemben. Bush erről most csak annyit mondott, hogy abban nincs nézeteltérés, hogy tenni kell valamit a bankok megmentéséért. Szerinte fel fognak nőni az alkalomhoz.

Bush hangsúlyozta, hogy szükség van a mentőterve, és ez egy nagyszerű javaslat, miután a probléma is nagy, amit meg kell oldania. Az elnök tévébeszéde szokatlanul rövid volt, korábban a CNN és a BBC is fontosabb beszédre számított, olyanra, amely esetleg a kongresszusi vita lezárásáról számol be.

A Dow Jones péntek délután 1 százalékos mínusszal nyitott, vagyis a New York-i tőzsdére komolyan hatott a WaMu bukása, és az, hogy a washingtoni politikusok nem tudtak megegyezésre jutni a mentőcsomagról.