Újabb csődrekord Amerikában

Vágólapra másolva!
A Lehman Brothers csődje után újabb amerikai bank dőlt be. A Washington Mutual Inc. a betétgyűjtő bankok bukáslistáján az első, 300 milliárd dolláros mérlegfőösszegével. A Lehmannak nagyobb volt a mérlegfőösszege, több mint 600 milliárd dollár, de brókerházként és befektetési bankként nem gyűjthetett betétet. A WaMu bukásán egy részvényes kétmilliárd dollárt veszített, a nagy nyertes viszont a takarékpénztár betétállományát megszerző JP Morgan lett. Ez utóbbi ugyanis immár 900 milliárd dollárnyi bankbetéttel rendelkezik.
Vágólapra másolva!

A Washington Mutualt (WaMu) kormányhivatalnokok vették zár alá pénteken. A lefoglalás után az amerikai hatóságok a bank eszközeit eladták a JPMorgan Chase & Co.-nak.

Az eszközök eladása azt jelenti, hogy a JP Morgan úgy szerzi meg a WaMu betéteit, hogy a bukott bank kötelezettségeit nem veszi át a vevő.

Új módszer a csődre és a szanálásra

A Bloomberg szerint mindez egy újfajta szanálási módszer kezdete is lehet a pénzügyi szektorban: a vevőknek elég megvárniuk célpontjuk összeomlását. Ekkor az állam ráteszi a kezét a szóban forgó bankba, majd kiárusítja abból a még "használható részeket". Így az új tulajdonos tisztán és tehermentesen veheti át a még működő részlegeket, a kötelezettségekkel, rossz hitelekkel pedig majd foglalkozik az állam, pontosabban a szövetségi betétbiztosítási alap, az FDIC.

A WaMu ügyfelei az elmúlt tíz napban (szeptember 16. óta) 16,7 milliárd dollárnyi betétet vettek ki a bankból, így a seattle-i központú pénzintézet működése megrogyott, az amerikai takarékpénztárak felügyelete, az Office of Thrift Supervision bejelentése szerint.

Péntek még nyitva volt a WaMu

A fiókok pénteken még nyitva maradnak, és a betétesek hozzáférhetnek számláikhoz - közölte a szövetségi betétbiztosítási alap Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC) elnöke, Sheila Bair.

A WaMu bukása 188 milliárd dolláros betétállományt érint, ez a Bloomberg szerint fel kell, hogy gyorsítsa a washingtoni törvényhozókat, akik egyelőre nem jutottak egyezségre a bankmentő segélycsomag összeállításakor. A BBC szerint a WaMu mérlegfősszege 307 milliárd dollárt tett ki, ugyanakkor a 188 milliárd dolláros betétállomány ehhez képest kevés volt.

A Lehman mérlegfőösszege nagyobb volt

A Lehman mérlegfőösszege a két héttel ezelőtti bukáskor ennél nagyobb volt (639 milliárd dollár), de a befektetési bankként és brókerházként működő Lehman nem gyűjthetett betétet. (A brókercégek kölcsönzött tőkéből finanszírozzák ugyanis magukat, a Lehman összeomlásakor 613 milliárd dolláros adósságot hagyott maga után.) Így a hagyományos bankok közül a WaMu bukása számít az új rekordnak.

A New York-i tőzsdére is negatívan hatott az újabb bankcsőd. A részvényesek szabadulnak a pénzintézetektől, és így zuhanásnak indultak például a Wachovia Corp. részvényei, amelyek 25 százalékot veszítettek az értékükből.

95 százalékkal esett a WaMu

A WaMu azután omlott össze, hogy hitelbesorolását gyakorlatilag zéróra süllyesztették, a részvényárfolyamai pedig 95 százalékkal estek. A WaMu hatalmas veszteségeket szenvedett el a jelzálogválságon, 19 milliárd dolláros mínuszt könyvelhetett el az immár egy éve tartó krízis miatt.

Ennek hatására a bank már a múlt héten eladásra kínálta fel magát, és már korábban, szeptember 8-án kidobta az eddigi vezérigazgatót, Kerry Killingert. Az új vezető Alan Fishman lett, aki 7,5 millió dollárt kapott azért, hogy aláírt a pénzintézetnél, és egymillió dolláros bért kap, pontosabban immár csak kapna.

A JP Morgan élre ugrott a vásárlás után

Azzal, hogy a WaMu betéteit a JPMorgan vette meg, ez utóbbi lett a legnagyobb amerikai betétgyűjtő bank. A WaMu fiókhálózatát a JP Morgan 1,9 milliárd dollárért szerezte meg.

A WaMu nem az első, és valószínűleg nem az utolsó áldozata a jelzálogválságnak. A múlt hét hétfőn a Lehman Brothers, az egyik nagy Wall Street-i brókerház és befektetési bank csődölt be. Az IndyMac Bancorp nyáron bukott el, míg a Merrill Lynch & Co. és a Bear Stearns Cos. befektetési bankokat a nagy kereskedelmi bankok vásárolták fel. A JP Morgan korábban már éppen a Bear Stearnst kebelezte be.

Az egyik WaMu-részvényes kétmilliárd dollárt veszített

A WaMu márciusban már egyszer elutasította a JPMorgan ajánlatát. Mint oly sok esetben a WaMu részvényesei is hatalmasat buktak, hiszen a pénztár 95 százalékos árfolyamesése után 16 centet érnek a cég papírjai.

Az egyik legnagyobbat David Bonderman TPG Inc. nevű cége bukta, ő irányította azt a 7 milliárd dolláros tőkeinjekciót, amellyel idén az év közben egyszer már megpróbálták megmenteni a WaMu-t. Bonderman cége ezen az ügyleten körülbelül kétmilliárd dollárt bukott.

Új részvényeket bocsátott ki a JP Morgan

Közben a JPMorgan szerzett némi pénzt a tőzsdén a mostani felvásárláshoz: 10 milliárd dollárért bocsátott ki papírokat, amelyeket darabonként 40,50 dollárért adott el. A bank árfolyama a részvénykibocsátás közben, a nyitás előtti elektronikus kereskedelemben 0,8 százalékkal, 33 centtel nőtt, és elérte a 43,79 dollárt. A pénteki tőzsdenyitáskor viszont tovább nőtt a kurzus, több mint két százalékot nyert a JP Morgan, záráskor pedig 11 százalékos pluszban volt a részvény.

A JPMorgan nem fogja megszerezni a WaMu kötelezettségeit, így a részvényesek és a hitelezők követeléseit sem veszi át az FDIC, a szövetségi betétbiztosítási alap szerint. A JP Morgan így új fiókokat szerez Kalifornia, Washington és Florida államokban, és összesen 5400 fiókkal rendelkezik majd és 900 milliárd dollárnyi betétet fog kezelni. Ez utóbbival minden más amerikai bankot megelőz majd a pénzintézet.