Eladók diktálják a tempót a Wall Streeten

Vágólapra másolva!
Nagyot zuhant a Wall Street legfontosabb indexe a pénteki nyitás után. A Dow Jones közel 1 órával a kezdés után szűk 1 százalékos mínuszban volt.
Vágólapra másolva!

A pénteki nyitás után az eladók vették kezükbe az irányítást az amerikai börzéken. A Dow Jones Industrial Average több mint fél óra alatt - 0,8 százalékkal - 10 931 pontra csökkent. A technológiai ágazat teljesítményét mutató Nasdaq ezzel párhuzamosan 1,6, a félezer papír mozágását tükröző S&P 500 pedig 1,5 százalékkal esett.

A süllyedésre már a rajt előtt számítani lehetett, a határidős mutatók részben a kormányzat 700 milliárd dolláros mentőcsomagjáról folyó törvényhozási tárgyalások megakadásáról szóló hírek nyomán kerültek lejtőre.

Az eséshez hozzájárult az is, hogy csődbe került a Washington Mutual, amelynek részvényei több mint 90 százalékot veszítettek értékükből. A JP Morgan mentette meg a bankot, azzal, hogy 1,9 milliárd dollárért felvásárolta a céget. Az említett események a hitelválság folytatódására utalnak, ez pedig pesszimizmust hozott a piacra.