Megegyeztek a gigantikus bankmentésről

Vágólapra másolva!
Az amerikai kongresszus két nagy pártja magyar idő szerint vasárnap este megegyezett a 700 milliárd dolláros bankmentő tervről. Ha megszavazzák, akkor ez az 1929-es világválság óta a legnagyobb állami beavatkozás lenne az amerikai gazdaságba, és az egész világgazdaság számára fellélegzést jelentene. A javaslat lényege, hogy a bajba jutott pénzintézetek rossz hiteleit az amerikai állam kivásárolja. Az első ütemben 250 milliárd dollár áll a pénzügyminiszter rendelkezésére. Bush elnök bízik a törvény mielőbbi elfogadásában.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A megegyezést Judd Gregg republikánus szenátor jelentette be, eszerint a 700 milliárdos javaslatot elküldik immár a kongresszusnak is, amelynek alsóháza, a Képviselőház hétfőn, a szenátus pedig legkésőbb szerdán szavaz az eredetileg mindössze háromoldalas tervezetről.

Egy hét vita után azonban a javaslat 106 oldalasra bővült, és ez mutatja, hogy a washingtoni törvényhozók nem szívesen bíznak egyetlen emberre hétszázmilliárd dollárt.

Lesz ellenőrzés

Eredetileg ugyanis az amerikai kormány azt kérte, hogy a pénzügyminiszter egymaga dönthessen a 700 milliárd felhasználásáról, a bajba jutott bankok kisegítéséről. A kongresszus viszont végül elérte, hogy legyen egy ellenőrző szervezet, amely kontrollálja a folyamatokat. A négytagú testület tagja lesz a jegybank szerepét ellátó Fed elnöke, a tőzsdefelügyelet, a SEC első embere, a Szövetségi Lakásfinanszírozási Ügynökség vezetője és a lakásügyi és városfejlesztési miniszter.

Ugyanakkor a kompromisszum lényege az, hogy a pénzügyminiszter, Henry Paulson mégis gyorsan és hatékonyan intézkedhet szükség esetén. A mostani egyezségnél fontos volt az is, hogy még a hétfői tőzsdenyitások előtt létrejöjjön a kompromisszum, és így a piacokat még vasárnap este meg tudják nyugtatni a kompromisszum bejelentésével.

Csődök miatt kellett cselekedni

A bankok ugyanis egyre nehezebben hiteleztek immár egymásnak az utóbbi napokban, és egyre újabb pénzintézetek inogtak meg Amerikában. Pénteken a betétgyűjtő bankok közül omlott össze a Washington Mutual (WaMu), negatív csúcsot döntve, két héttel korábban pedig a befektetési bankok és brókerházak csődrekordját adta át a múltnak a Lehman Brothers.

A két bank közül a WaMu 300, a Lehman több mint 600 milliárd dolláros mérlegfőösszeggel bukott meg.

Több részletben kapnak pénzt a bankok

A mostani kongresszusi kompromisszum eredménye az is, hogy a 700 milliárd dollárt az eredeti javaslattal ellentétben nem egyetlen húzással oszthatja szét a pénzügyminiszter - aki első tervében még ezt szerette volna - hanem több részletre osztják a mentőcsomagot, amiből a bankok rossz hiteleit vásárolják ki.

Az első részlet, amely azonnal a pénzügyminisztérium rendelkezésére áll, 250 milliárd dollár lesz, az utolsó részletről pedig újra a kongresszusnak kell majd várhatóan döntenie.