Vágólapra másolva!
A Wachovia - a mérlegfőösszege alapján hatodik legnagyobb amerikai bank - tárgyalásokat folytat arról, hogy eladja önmagát versenytársainak. Erre azután szorult rá a bank, hogy jegyzése 27 százalékkal esett a pénteki záráskor. A Wachovia helyzete a befagyott jelzáloghitelek miatt romlott.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Citigroup és a Wells Fargo & Co az esetleges vevőjelöltek - értesült a New York Times a tárgyalásokról, amelyeken a Federal Reserve és az amerikai pénzügyminisztérium képviselője is részt vett. A hírek szerint a kormány részleges garanciát vállalna a bank egyes érdekeltségeiért. A Bloomberg szerint a bankért érdeklődik a spanyol Banco Santander is.

A lap, amely részleteket nem közöl arról, hogy a Wachoviát egyben vagy feldarabolva kívánják-e értékesíteni, azt írja, hogy a bank részvényeiért a vevők mindössze néhány dollárt fognak csak fizetni. A cég papírjai a pénteki New York-i záráskor 10 dollárt értek. A Bloomberg szerint a cég összesen 47 százalékot esett a múlt héten a tőzsdén.

Rekordveszteség és pénzügyi aggodalmak

A Wachoviát övező aggodalmak akkor erősödtek fel, amikor a JPMorgan pénteken bejelentette, 31 milliárd dolláros leírásra kényszerül a Washington Mutual bankrészlegének felvásárlása után. Ugyanez történhet meg a Wachoviával is, azzal a különbséggel, hogy kétes hitelei miatt 122 milliárd dolláros leírásra kényszerülhet, miután 2006-ban a jelzáloghitelekkel terhelt bankot, a californiai Golden West Financial Corp.-ot vásárolta fel.

A Wachovia 9,11 milliárd dolláros rekordveszteséget szenvedett el ez év második negyedében.