Állami segítség a bajba jutott bajor banknak

Vágólapra másolva!
A nemzetközi pénzügyi válság hullámai egyre inkább elérik Németországot. Egy hétfői hír szerint ugyanis a német állam és több magánbank 35 milliárd eurós hitelsegély-csomaggal támogatja a súlyos likviditási gondokkal küszködő Hypo Real Estate (HRE) nevű nagy német ingatlanos tőzsdei céget.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A kormány, valamint a pénzügyminisztérium szóvivője hétfő délután külön-külön nyilatkozatban erősítette meg a mentőakciót. Ulrich Wilhelm kormányszóvivő szerint a likviditási segéllyel a pénzügyi válság kiterjedését kívánják megakadályozni. A minisztérium szóvivője mindehhez azt tette hozzá: a kormányzat garanciavállalására szükség volt annak érdekében is, hogy a magánbankok közreműködését biztosítsák.

A minisztériumi szóvivő szerint a HRE súlyos likviditási gondjai a múlt hét közepén még nem voltak annyira érzékelhetők. Szavai szerint Peer Steinbrück pénzügyminiszter ezért nyilatkozott még úgy, hogy az amerikaihoz hasonló segélycsomaghoz Németországban nincs szükség.

A hitelsegélyből remény szerint a müncheni cég rövid-, és közép távú fizetési kötelezettségeinek garantálását sikerül biztosítani. A HRE az elmúlt időszakban jelentős pénzösszegeket fektetett be amerikai jelzálog-ügyletekbe, s a válság kialakulása nyomán maga is súlyos nehézségekbe került. Egyes értesülések szerint a tekintélyes ingatlanfinanszírozó konszernt már az összeomlás veszélye fenyegette.

A német kormány különböző magánbankokkal és a tőzsdefelügyelettel együttműködve ezt követően döntött a HRE megmentése mellett. Értesülések szerint a 35 milliárd eurós segélyt két részletben folyósítják. A bajba jutott vállalat először 14 milliárdot, majd második részletben 21 milliárd eurót kap. Az első részletből 60 százalékot a magánbankok állnak, míg a másodikat már teljes egészében a német állam fizeti.