Senkinek sem kell a lakáshitel Angliában

Vágólapra másolva!
A hitelfelvétel drasztikus visszaeséséből arra lehet következtetni, hogy tovább csökken a kereslet Anglia ingatlanpiacán. Még London is olcsóbb, mint egy hónappal ezelőtt.
Vágólapra másolva!

Gyakorlatilag leállt az angliai jelzálog-hitelezés. A Bank of England legfrissebb adatai azt mutatják, hogy az augusztusban kihelyezett 143 millió fontnyi hitel a júliusinak mindössze öt, az egy évvel korábbinak pedig csupán 2 százalékát teszi ki.

Az augusztus ugyan hagyományosan a legcsendesebb hónap ebben a szektorban, de a mostani zuhanás természetesen nem magyarázható ezzel - sokkal inkább a hitelválság újabb hullámának számlájára írható.

Darabra is hatalmas, éves összehasonlításban 70 százalékos a visszaesés - a 32 ezer augusztusi jelzáloghitel minden idők legalacsonyabb adata. A BBC szerint mindez azt mutatja, hogy a tranzakciók száma jövőre is csökken majd, tovább húzva lefelé az ingatlanárakat.

A brit földhivatal (Land Registry) összesítése szerint a múlt hónapban Angliában és Walesben 1,9 százalékkal mérséklődtek az ingatlanárak, így az olcsóbbodás ez évi mértéke már eléri a 4,6 százalékot.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy augusztusban még Londonban is árcsökkenést (3,2 százalék) regisztráltak, amire az LR havi jelentéseinek nyolc évvel ezelőtti elindítása óta még nem volt példa.