Közelít a válság, bajban a bajor hitelóriás

Vágólapra másolva!
Először fenyeget a globális hitelválság egy nagy német tőzsdecéget: a müncheni Hypo Real Estate (HRE) ugyanis tagja a Dax-30 indexnek, amely az elit elitjének számít a frankfurti börzén. A HRE kulcsfontosságú cég, többek között a német állam finanszírozásában játszik szerepet az egyik leányvállalata, a most bajba került Depfa Bank. A Hypo Real Estate-et egyelőre egy bankkonzorcium eurómilliárdos nagyságrendű hitele menti meg - derült ki hétfő reggel.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Spiegel Online szerint az ingatlanfinanszírozással foglalkozó HRE "akut likviditási problémákkal küzd", vagyis a fizetőképességével komoly bajok vannak. A bankok és a tőzsdefelügyelet (BaFin) most kétségbeesetten igyekeztek menteni a menthetőt, és hétfő hajnalban közölték, német bankok konzorciuma segítette ki "milliárdos nagyságrendben" a HRE-t.

A Hypo-részvény komolyat esett Frankfurtban az elmúlt napokban. Németországban nem az első áldozat lenne a HRE - ha mégsem lenne elég a most kapott kölcsön. A jelzálogválság miatt az IKB nevű iparbankot a tulajdonos KfW kénytelen volt már eladni, és maga az állami érdekeltségű anyabank is nehézségekkel küzd.

Először éri el a válság Frankfurtot

Most először azonban a Dax-30-as indexben szereplő nagy tőzsdei cég inoghat meg. A Financial Times Deutschland (FTD) szerint már-már az összeomlás fenyegeti az ingatlanfinanszírozót. A Reuters szerint is a fizetőképesség fenntartásán dolgozik a bajba került cég.

A HRE megmentésére a bankok és a tőzsdefelügyelet mellett a német pénzügyminisztérium is aktivizálta magát. A lehetőségek között szerepelt az eszközök, illetve a cég vagyonának eladása is. Végül is azonban a döntéshozók egy konzorciális bankhitel mellett döntöttek.

Különleges helyzet

Állítólag a legmagasabb szinteken zajlottak még vasárnapról hétfőre virradóra is a tárgyalások. A HRE részvénye pénteken 9,77 százalékot esett, és 13,49 euróra zuhant. A Dax-indexben ez volt a legrosszabbul teljesítő papír aznap.

A Hypo Real Estate különleges helyzetben van. Minthogy tavaly ősszel megvásárolta ötmilliárd euróért a Depfa Bankot, tulajdonképpen a német állam egyik finanszírozójává lépett elő. Ugyanakkor a HRE-nek nincsenek betétesei, akik pénzt raknának a cégbe, hanem a bankközi piacon szerzi meg forrásait. (Ilyen szempontból kicsit hasonlít a két hete bedőlt Lehman Brothers brókercéghez, amely befektetési bankként Amerikában nem gyűjthetett betétet. Ingatlanfinanszírozóként azonban a HRE inkább olyan csődbe ment vagy megszűnt pénzintézetekre emlékeztet, mint például a tengerentúli Indy Mac vagy a Countrywide.)

Amikor még jónak tűnt az ötlet...

A Depfa tavalyi átvételét akkor még sokan ünnepelték. Ám azóta kiderült, hogy a hosszú távra kihelyezett Depfa-hiteleket rövid távú kölcsönökkel kell refinanszírozni. Vagyis a kihelyezett - lassan befolyó - összegeket, rövid lejáratú forrásokból kell előteremteni. A mostani hitelválság azonban éppen a bankközi piacokat rendítette meg, ahol elvileg gyorsan lehet pénzt, készpénzt szerezni.

Az [origo] is beszámolt arról, hogy hihetetlen magasságokba emelkedett például az elmúlt napokban a londoni Libor, amely a dollárban adott bankközi kölcsönök kamatlába. A Libor már a Lehman csődje után emelkedni kezdett, de azóta fokozódott a készpénzhiány. Ez annak volt "köszönhető", hogy a bankok egymásban sem bíztak, és nem hiteleztek egymásnak. Az Európai Központi Bank, a svájci, a brit és a többi jegybank ugyan öntötték a piacra a készpénzt, vagyis az egynapos lejáratú hiteleket, de ez sem volt elég ahhoz, hogy lenyomják a magas kamatlábakat.

Halott a piac

Nem véletlen, hogy most a német sajtó azt írja: "A Depfa piaca halott". Ugyanakkor a refinanszírozásért a Hypo Real Estate-nek kell most helytállnia. Állítólag kétszámjegyű és milliárdos nagyságrendű összegről van szó - legalábbis az FTD szerint. A nehézségek enyhítésére most konzorciális bankhitelt kapott a HRE. Minthogy a hitelsegély éppen egy nagyságrenddel kisebb, mint a feltételezett hiány a Depfánál, így kérdéses, hogy ez a mentőöv elég lesz-e a Hypo Real Estate életben tartására. A német központi bank és a pénzügyi felügyelet szerint elég, mert a rövid- és középtávú kötelezettségeket tudja vállalni a bank a - közelebbről nem részletezett mértékű - milliárdos kölcsönből.