Segélycsomag a japán gazdaságnak

Vágólapra másolva!
A japán kormány 1810 milliárd jenes (17 milliárd dolláros) gazdaságélénkítő programról döntött, hogy kihúzza az ország gazdaságát a kátyúból - írja a BBC internetes oldala.
Vágólapra másolva!

Az összeget arra szánják, hogy Japánt képessé tegyék Japánt a magas energia- és élelmiszerárakkal való megküzdésre a hitelválság idején. Taro Aso kormányfő új kabinetje elsődleges céljaként jelölte meg a japán gazdaság jobb pályára állítását, ráadásul elemzők szerint a japán gazdaság a recesszió küszöbén áll, így egy ilyen csomag bejelentése várható volt az országban.

További intézkedéseivel szeretne a kormány az idősebbeknek segíteni, és támogatnák a kis cégeket, valamint a helyi önkormányzatokat is.

A kormány szeretné bevezetni az építési kötvényeket is, amelyeknek szintén nagy szerepet szánnak a japán gazdaság talpra állításában.

Ingoványos a belpolitikai talaj

A tervezetet azonban a parlamentnek is el kell fogadni, ám a kormány a két kamarából csak az egyikben rendelkezik többséggel.

Szkoicsi Nakagava pénzügyminiszter szerint a gazdaságélénkítő csomag szükséges a recesszióból való kilábaláshoz. "Szeretném, ha a parlament megvitatná és el is fogadná, amilyen hamar csak lehetséges, mivel a embereknek és a helyi önkormányzatoknak nyújtott gyorssegély nem várathat magára" - mondta a miniszter hétfői sajtótájékoztatóján.

Aso kormánya már az első személycserén is túl van: Nariaki Nakayama helyett az addigi reformügyi miniszter, Kazujosi Kaneko került a közlekedési tárca élére, és hétfőn fel is esküdött.

Taro Aso valószínűleg már az előrehozott választások lehetőségét is mérlegeli.