Kicsit javult az Ecostat konjunktúra indexe

Vágólapra másolva!
Az Ecostat 2008 harmadik negyedévi konjunktúra indexe 88,7 százalék, 3,3 százalékponttal magasabb az előző negyedévi értéknél. A kutatóintézet szerint a gazdaság szereplőinek rövidtávú bizalmi várakozásaiból számított mutató a két évvel korábbi mélypont után egy évig javult, az utóbbi negyedévekben viszont kissé alacsonyabb szinten, szűk sávban ingadozott.
Vágólapra másolva!

A TOP 100 nagyvállalatok harmadik negyedévi konjunktúra indexe 86,5 százalék, az index viszonylag magas egyedi értékek hányadosaként alakult ki. A kis- és középvállalatok negyedéves indexe az előbbinél alig alacsonyabb, értéke 85,8 százalék. Az előző negyedévhez képest a bizalom mindkét vállalatcsoportban erősödött, a TOP-100 vállalatcsoporté nagyobb mértékben, a hazai tulajdonban lévő cégeké szerényebben.

A vállalkozások és a lakosság konjunkturális várakozásai megerősítik az elemzők 2008-2009 évre vonatkozó prognózisait, amely szerint Magyarországon a gazdaságpolitikai irányváltás hozadékaként 2008-ban az egyensúlyi viszonyok határozottan javultak, s a következő két évben várhatóan a gazdasági növekedés is lendületet vesz.

Az elmúlt három hónapban a TOP-100 nagyvállalatok konjunktúra indexe javuló, értéke 86,5 százalék, mintegy 2 százalékponttal magasabb a félévi értéknél. A nagyvállalatok jelzése alapján teljesítménye növekedéséről a cégek 22-32 százaléka számolt be, 48-54 százalékuk termelése érdemben nem változott. A termelés jövőbeni rövid távú változását tekintve a nagyvállalatok 33-44 százaléka kalkulál növekedéssel, ennél jóval szűkebb kör, 7-18 százalékuk tart teljesítménye visszaesésétől. Az idei év harmadik negyedévében a vállalatok kétharmada készletszintjét az ilyenkor elfogadott volumenűnek értékeli.

Csökkent az exportbővülésben bizók aránya

A lanyhuló külpiaci kereslet a hazai nagyvállalatok előrejelzéseiben is érezhető. Az exporteladások bővülésében bizakodó cégek aránya negyedéven belül a júliusi 38 százalékról szeptemberben 24 százalékra csökkent. Termékei iránt gyengébb kereslettel számol a következő fél évben a vállalatok 7-13 százaléka. Belföldi relációban valamivel kedvezőbb a helyzet, bővülő igényekkel negyedük számol, változatlan kereslettel a nagyvállalatok 64 százaléka kalkulál. A cégek mintegy kétharmada versenyképességét stabilnak, ötödük fél éven belül javulónak ítéli.A TOP-100 csoport beruházási aktivitása, a fejlesztési elkötelezettséget mérő mutató viszonylag magas, átlagosan 61 százalék.

Az elmúlt három hónap teljesítményéről nyilatkozva a kis- és középvállalatok 29-33 százaléka kismértékben növekvő, 43-49 százaléka stabil termelési szintről számolt be. A rövid távú teljesítmény előrejelzés szerint a hazai vállalatok 35-39 százaléka enyhe élénkülést prognosztizál, 43-46 százalékuk termelése szinten maradását valószínűsíti. A vállalkozás fejlődését nehezítő tényezők között ebben a cégcsoportban is a magas szintű elvonás és az elégtelen fizetőképes kereslet áll az első helyen.

Vállalkozása készletállományát a felmérésben résztvevők több mint 70 százaléka a szezonnak megfelelőnek értékelte, 15-17 százalékuk azt meghaladónak minősítette.

A döntően belföldi kereslet kielégítésére szakosodott szektor vállalkozásainak 27 százaléka növekvő piaci kereslettel, 56-60 százalékuk stabil igényekkel kalkulál határainkon belül. Export relációban növekvő értékesítési lehetőségben bízik a kis-és középvállalatok 17-20 százaléka, stabil értékesítési lehetőségeket feltételez 71 százalékuk. A versenyhelyzet változására vonatkozó előrejelzések alapján belföldön piaci pozíciói javulását reméli a cégek ötöde, stabilitásra számít 67 százalékuk.