Ugrott a 700 milliárdos bankmentés

Vágólapra másolva!
Leszavazta az amerikai képviselőház a pénzügyi mentőcsomag tervét, noha a kongresszus demokrata párti és republikánus vezetői vasárnap este megegyeztek abban, hogy támogatják a minden korábbinál nagyobb tőkeinjekciót. Elemzők szerint azért dobták vissza a Bush elnök által is szorgalmazott javaslatot, mert a közvélemény erősen ellenzi a pénzintézeteknek nyújtandó mentőcsomagot. A két párt egymást hibáztatja, a demokraták újabb javaslat benyújtására készülnek. A képviselőház legközelebb csütörtökön ülésezik. Negatív rekordok dőlnek meg a világ tőkepiacain, esik az olajár, száguld az arany. Londonban globális recessziót jósolnak, ki tudja, mi jön még.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az amerikai képviselőház elutasította a hétfői szavazáson a 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomag tervét. Néhány órás vita után szoros, 226-205 szavazati aránnyal döntött úgy, hogy nem fogadja el a pénzügyi mentőöv tervét. A 453 tagú alsóházban 218 igen szavazat kellett volna a javaslat elfogadásához.

A hír hatására a napokban egyébként sem szárnyaló New York-i tőzsde legátfogóbb mutatója, a Dow Jones ipari átlag (DJIA) minden idők legnagyobb napi pontveszteségét (778) szenvedte el. Később a Dow korrigált valamelyest, magyar idő szerint este tíz órakor 5,27 százalékos mínuszban volt, de végül 10 475 pontnál zárt, 7 százalékos veszteséggel. A Marketwatch.com szerint a benne lévő 500 cég összesen 700 milliárd dollárt veszített - éppen annyit, amennyit a képviselőház nem volt hajlandó megszavazni a bankok rossz hiteleinek kivásárlására.

Történelmi negatív rekordok

A Dow Jones Wilshire 5000 index szerint viszont összesen 1300 milliárd dollárt vesztettek a tőzsdék hétfőn. Ez a valaha volt legnagyobb veszteség az index történetében. A 23 fejlett tőkepiacot egyesítő MSCI World Index 6,9 százalékos mínusza ugyancsak a legnagyobb annak 38 éves történetében. A Nasdaq Composite index a nap végére 2000 pont alá ért, 1983 ponton zárt, vesztesége így 9,15 százalék lett.

Hétfőn egyébként már eleve erős csökkenéssel kezdtek a vezető tőzsdemutatók New Yorkban, elsősorban azért, mert két jelentős európai bank állami mentőakciója, valamint a Citigroup-Wachovia-ügylet növelte a bankszektor jövője miatti aggodalmakat. (A Wachovia, a hatodik legnagyobb amerikai bank árfolyama 82 százalékkal zuhant.)

A Wachovia-mentő Citigroup papírja hétfőn reggel (amerikai idő szerint) még emelkedésben volt, de a zárás előtt 12 százalékos mínuszba került. A Wachovia eszközeiből a Citigroup 700 milliárd dollárnyit vesz át, és körülbelül 450 milliárd dolláros betétállományhoz jut hozzá. Az adósságokból 53 milliárd dollárt vállal át a Citi.

Duplán drágul az arany

Mivel felerősödött a világgazdasági válságtól való a félelem, a befektetők kiszálltak az olaj- és nyersanyagpozíciókból. A nyersolaj ára hétfőn este New Yorkban 9,8 százalékkal, 96,37 dollárra süllyedt, a réz és a kukorica is lejjebb nyomta a nyersanyagindexeket. Az S&P Goldman Sachs Commodity Index 7,7 százalékkal esett, az energiaipari és nyersanyagokkal foglalkozó cégek papírjai az MSCI All-Country World Indexben több mint nyolc százalékkal zsugorodtak.

A brazil tőzsde kereskedését felfüggesztették, mert a fő részvényindex, a Bovespa 10 százalékot zuhant. Az euró és a font árfolyama szintén megindult lefelé, miközben a kötvények kurzusa emelkedett. A kötvények ugyanis a befektetők menekülési célpontjai részvénypiaci pánik idején.

Ugyane jelenség számlájára írható az arany drágulása. Jóllehet az arany és a dollár árfolyama általában egymással ellentétesen mozog, ezúttal mindkettő emelkedik. A decemberi szállítású arany 0,7 százalékkal, unciánként 894,40 dollárra drágult a New York-i árutőzsdén, majd a piaczárás után további 16,40 dollárral, elérve a 910,80-as árfolyamot az elektronikus kereskedelemben.

"A republikánusok kinyírták"

Több képviselő sorsdöntő fontosságúnak nevezte, és az iraki háborús felhatalmazáshoz hasonlította a szavazást. Elemzők szerint az eredményt az magyarázza, hogy a közvélemény körében nagyon népszerűtlen gondolat a bankok közpénzből történő megsegítése, márpedig egy hónap múlva nemcsak új elnököt, de kongresszusi képviselőket is választanak az Egyesült Államokban.

A jövőbeni bankmentések lebonyolításában Henry Paulson pénzügyminiszternek nagy mozgásteret szánó javaslat megbuktatásáról eltérőek a vélemények, a két nagy párt egymásra mutogat. "A republikánusok kinyírták" - mondta a tervről a képviselőház pénzügyi bizottságának elnöke, Barney Frank, nem leplezve csalódottságát. Egyes republikánus képviselők ugyanakkor sajtótájékoztatót tartottak, amelyen Nancy Pelosi házelnököt és több más demokrata képviselőt vádoltak a kudarc miatt, mivel pártos hangot ütöttek meg beszédükben. Pelosi a vita során ugyanis kijelentette: a minden piaci ellenőrzést elvető Bush-adminisztráció gazdaságpolitikája káoszt eredményezett, a gazdaság siralmas állapotba jutott, "a szakadék szélére kerültünk". Azt üzente a Wall Streetnek, hogy "a parti véget ért". Mint mondta, az új összetételű kongresszus új irányba fogja vezetni az Egyesült Államokat.

John McCain egyik tanácsadója szerint Barack Obama és a demokraták a hibásak a meglepő bukásért az amerikai képviselőházban - írja a Spiegel Online. A demokrata elnökjelölt és pártja saját politikai érdekeiket az ország érdekei fölé helyezték - mondta Doug Holtz-Eakin. Mindez azért érdekes, mert a képviselők közül arányaiban több republikánus utasította el a javaslatot, mint demokrata.