Hetven ázsiai befektetési alap zárt be idén

2008.09.30. 7:16

Az ázsiai hedge fundok, befektetési alapok közül idén 19 százalékkal többet zártak be, mint tavaly. Ennek oka az, hogy az ügyfelek kivonják a pénzüket az alapokból, miután azok alulmúlják az európai és amerikai konkurensek teljesítményét - írja a Bloomberg.

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Augusztusig hetven hedge fund zárt be, ami a tavalyi első nyolc hónapban regisztrált 59-ről komoly ugrást jelent a szingapúri Eurekahedge szerint. Az ázsiai alapok által kezelt összeg 168 milliárd dollárra esett augusztusban, míg 2007 végén még 176 milliárd dollárt fektettek ezekbe.

Az ázsiai alapok azért vesztettek sokat, mert pénzüket elsősorban részvényekben tartották - a hedge fundok több mint a fele ilyen volt a régióban -, márpedig a részvénypiacok hatalmasat zuhantak a jelzálogválság óta. Az európai és az amerikai vetélytársak viszont diverzifikáltabb befektetési portfólióval rendelkeznek, vagyis nemcsak részvényekbe invesztálnak, és így csökkenteni tudják veszteségeiket.

Az ázsiai alapok megtérülése 12,6 százalékot esett idén, míg Észak-Amerikában ugyanez a mutató -0,1 százalék volt, Európában pedig -5,8 százalék az Eurekahedge szerint. 2007-ben viszont Ázsia volt jobb: akkor 18 százalékot nyertek az itteni alapok.

KAPCSOLÓDÓ CIKK