Kicsit javult a folyó fizetési mérleg

Vágólapra másolva!
A folyó fizetési mérleg hiánya a második negedévben 1,84, szezonális hatásoktól megtisztítva 1,62 milliárd euró volt, azaz kis mértékben javult az előző negyedévben mért 1,69 milliárd euróhoz képest - derül ki az Magyar Nemzeti Bank kedden publikált jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Az áruforgalom egyenlege a szezonális hatásoktól megtisztítva eléri a 283 millió eurót, ami csökkenést jelent az első negyedévhez képest, míg a szolgáltatások 228 millió eurós többlete stagnálást tükröz. A jövedelmeken belül az adóssághoz kapcsolódó jövedelmek szezonálisan kiigazított hiánya 753 millió euró volt, a nem adósság típusú jövedelmeken pedig 1,4 milliárd euró deficit halmozódott fel.

Az adóssághoz kapcsolódó jövedelmeknél folytatódott a korábbi negyedévekben látott tendencia, vagyis a nettó kiadások tovább nőttek. A nem adóssághoz kapcsolódó jövedelmek esetében viszont kis mértékben csökkent a nettó kiadás az előző negyedévekhez viszonyítva.

Az MNB és a KSH kedden közölte, a külkereskedelmi áruforgalom elszámolásában új módszert alkalmazott már a második negyedéves folyó fizetési mérleg számításnál, s ennek megfelelően korrigálta az első negyedéves adatot is. Így az év első három hónapjában a korrigált hiány 1,647 milliárd eurót tett ki, szemben a korábbi módszer szerint közölt 1,16 milliárd eurós deficittel. Az új számítási technikával kalkulált - kiigazított - 2007. évi folyó fizetési mérleg az eredetileg között 5,035 milliárd után 6,510 milliárd euró hiányt mutat.

Az új számítási módszer a külföldön bejegyzett, Magyarországon csak áfabevallásra kötelezett, de a magyar kereskedelemben fontos szerepet játszó vállalkozások által nyújtott kereskedelmi hitelek illetve az általuk alkalmazott árrések számbavételét módosította.