Zágrábból kapott jó hírt a Mol

Vágólapra másolva!
A horvát olajcég, az INA intézményi befektetői jóváhagyták a Mol vételi ajánlatát. Erről döntött az AZ nyugdíjalap, az Auctor brókerház, az Erste Invest és a PBZ nyugdíjalap képviselője zágrábi tanácskozásán - jelentette kedden a Business.hr horvát internetes gazdasági újság.
Vágólapra másolva!

Az intézményi befektetők - tájékoztatásuk szerint - elfogadták a Mol részvényenkénti 2800 kunás ajánlatát, ami a közkézen lévő INA részvények 31 százalékos megvásárlására vonatkozik.

A nagytulajdonosok egyrészt a pénzpiaci válságra hivatkoztak, másfelől pedig arra, hogy a külső körülmények alaposan megváltoztak az elmúlt hetekben, egyebek között a vállalatok értéke is csökkent. Ez fordulatot jelent az INA-ügyletben, a befektetők korábban ugyanis túl alacsonynak tartották a 2800 kunás ajánlatot. A zágrábi tőzsdén kedden az INA részvények 1,15 százalékos csökkenéssel 2740 kunás árfolyamon zártak.

Egyelőre nem tudni, hogy az intézményi befektetők egymástól függetlenül milyen mennyiségű részvényt fognak felajánlani a magyar olajtársaságnak. A zágrábi Központi Elszámolóház (SDA) adatai szerint eddig mintegy 89 ezer INA részvényt helyeztek el az SDA-nál, ami alig valamivel több , mint a Mol ajánlatának 3 százaléka. A magyar társaság ajánlata egyébként október 3-ig van érvényben.