Orosz önkormányzatokat minősítettek le

Vágólapra másolva!
Egyelőre kevéssé érinti a globális piaci és banki felfordulás Közép- és Kelet-Európa önkormányzatainak és kormányzati kötődésű adminisztratív szervezeteinek adósi refinanszírozási kockázatait. A nagyobb kockázatú ilyen térségbeli szervezetek mind Oroszországban vannak, ezek közül most több negatív megfigyelő listára került -áll a Standard & Poor's szerdán Londonban kiadott átfogó elemzésében.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A világ legnagyobb hitelminősítője a térségben 56 helyi és regionális kormányzatot, valamint kormányzati kötődésű szervezetet tart nyilván adóskockázati besorolással. A szerdai elemzés szerint az S&P-nek legtöbbjükkel kapcsolatban nincsenek "azonnali" likviditási aggályai.

Azonban a ház hét olyan oroszországi szervezetet azonosított, amelyek refinanszírozási igényei nagyobbak a térségi átlagnál, és "különböző mértékben bizonytalan", hogy miként tudják törleszteni idén lejáró kötelezettségeiket, tekintettel az orosz bankrendszert terhelő súlyos likviditás-szűkére és a globális piaci kilengésekre.

Hét önkormányzat besorolását rontotta az S&P

A Standard & Poor's e hét orosz önkormányzati, illetve kapcsolódó szervezet besorolását negatív előjelű figyelőlistára helyezte; ezek között van a Moszkvai Terület, Omszk városa és a Tomszki Terület.

Az S&P a lehetséges forgatókönyvek között említette, hogy ha a negatív piaci hangulat és a kockázatkerülés romlásának mértéke miatt valamely érintett szervezet valószínűsíthetően nem lesz képes refinanszírozni és teljesíteni kötelezettségeit, besorolásai egyszerre több fokozattal a nem teljesítő, illetve részleges nem teljesítő szintre, "D"-re vagy "SD"-re süllyedhetnek.

A Standard & Poor's szerint akkor is leminősítés jöhet - jóllehet nem ennyire drasztikus -, ha az érintett önkormányzati szervek képesek refinanszírozni adósságukat, de ez a magasabb kamatköltségek és adósságszolgálati terhek miatt érdemben rontja működési teljesítményüket.

A hitelminősítő megjegyezte ugyanakkor, hogy az általa besorolással ellátott magyarországi, bulgáriai, lengyelországi, csehországi, romániai, horvátországi, törökországi és ukrajnai önkormányzati szervezeteknek nincs, vagy csak csekély mértékű a 2008 végéig lejáró adósságuk, illetve nagyobb készpénztartalékuk van adósságtörlesztésre. Ezekkel kapcsolatban így nincsenek "azonnali" hitelképességi aggályok, áll az S&P szerdai elemzésében.

Budapestet eddig megúszta az átsorolást

A Standard & Poor's Magyarországon Budapestre tart érvényben külön adósosztályzatot; ez megegyezik a közepes befektetői, "BBB plusz" szintű magyar szuverén adósi besorolással, és március óta mindkettőre negatív kilátás érvényes.

A Standard & Poor's január elején erősítette meg a Budapestre érvényben tartott külön adósbesorolásokat, megállapítva: Budapest osztályzatai tükrözik a főváros szilárd gazdasági profilját, jó pénzügyi teljesítményét, valamint kényelmes likviditási helyzettel alátámasztott, megfontolt adósságkezelési gyakorlatát.

Az akkori elemzés szerint a foglalkoztatás és a termelési érték 80 százalékát a szolgáltatási szektor adja, a helyi gazdaságszerkezetből adódóan az átlagnál alacsonyabb a munkanélküliség, és a város a Magyarországra irányuló közvetlen külföldi befektetések 45 százalékát veszi fel, így Budapest pénzügyi és kereskedelmi központként továbbra is domináns szerepet élvez.

A Moody's Investors Service - egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő - Budapestről nem sokkal korábban Londonban kiadott éves elemzésében az ország "legszilárdabb, legsokoldalúbb és legvonzóbb" gazdasági körzetének nevezte a magyar fővárost.