Az OTP emelte a BUX-ot szerdán

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 305,61 pontos emelkedés után 19 174,51 ponton zárt szerdán. A keddi záró értékhez képest ez 1,62 százalékos növekedés. A részvénypiac forgalma 24,9 milliárd forint volt szerdán, a vezető részvények vegyesen változtak az előző napi záráshoz képest.
Vágólapra másolva!

A közép-európai régióban és Nyugat-Európában is elsősorban a bankszektor erősödése húzta felfelé az indexeket - mondta Dobár Péter, a CIB Bank elemzője az MTI-nek. Szavai szerint a nemzetközi piacokon irány nélküli kereskedés folyt szerdán, elsősorban azért, mert a befektetők a hétfői csalódás után most már kivárnak az amerikai mentőcsomag elfogadásának beárazásával. Hétfőn ugyanis leszavazta a Kongresszus a 700 milliárd dolláros mentőcsomagot.

A nyugat-európai börzéken eladási hullám indult meg azt követően, hogy közzétették az amerikai feldolgozóipari beszerzői menedzser index (ISM) szeptemberi adatait: a vártnál erőteljesebben csökkent az amerikai feldolgozóipar teljesítménye szeptemberben, drámai mértékben zuhantak a megrendelések.

Budapesten a régiókban tapasztaltakhoz hasonlóan alakultak az árfolyamok. Kiemelkedően erősödött az OTP, a dollár erősödésének köszönhetően drágult az Egis. Dobár Péter kiemelte: pozitívan hatott a Mol árfolyamára az a hír, miszerint a horvát olaj- és gázipari konszern, az INA intézményi befektetői elfogadták a Mol vételi ajánlatát. Kevésbé befolyásolta az olajipari részvény árfolyamát az Európai Bizottság által kirótt büntetés - tette hozzá a szakértő.

Az Európai Bizottság 23,7 millió euró büntetést rótt ki a vállalatra egy 1992 és 2005 közötti időszakra vonatkozó, állítólagosan összehangolt európai paraffin-piaci tevékenységben való részvétele miatt. A Mol jelenleg tanulmányozza a határozatot, és a rendelkezésre álló két hónapon belül kialakítja állásfoglalását az abban foglaltakról, annak érdekében, hogy eldöntse, benyújt-e fellebbezést a luxemburgi Elsőfokú Bírósághoz.

Az OTP Bank részvényeinek árfolyama 295 forinttal, 4,83 százalékkal 6405 forintra emelkedett. A részvényekkel 11,18 milliárd forint értékben kereskedtek.

A Mol-részvények ára 435 forinttal 2,80 százalékkal 15 975 forintra nőtt, forgalmuk 8,09 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom 786 forinton zárt. Ez 14 forintos, 1,75 százalékos csökkenés az előző napi záró értékhez képest. A távközlési papírok forgalma 3,86 milliárd forintot tett ki.

A Richter árfolyama 785 forinttal, 2,52 százalékkal 30 350 forintra csökkent. A részvényekkel 1,43 milliárd forint értékben kereskedtek

Az Egis-részvények ára 450 forinttal, 3,99 százalékkal 11 720 forintra emelkedett145 millió forint forgalom mellett.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 22,93 ponttal, 1,15 százalékkal 2017,64 pontra nőtt.