Vágólapra másolva!
A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium honlapján, az időrendi sorrendben kitett közlemények között egy "lejjebb csúszott" augusztusi hírből tudhatjuk meg, hogy mától, azaz október elsejétől emelkedik a gáz ára. Ez immár a negyedik gázáremelés idén - ezt nem a minisztérium hangsúlyozza.
Vágólapra másolva!

Januárban 5, áprilisban 5,8, júliusban 9,9 százalékkal drágult a lakossági gáz. A mostani, októberi emelés után a közüzemi lakossági földgázárak átlagosan 6,55 százalékkal, a nem lakossági átlagárak 9,4 százalékkal növekednek. "A változást a nemzetközi piac folyamatosan emelkedő kőolajárai indokolják" - a tárca szerint.

"A földgáz importárát a kőolajtermékek, végső soron a kőolaj ára határozza meg. 2008 júliusáig a kőolajárak ismét tovább emelkedtek; míg 2008 elején 90 dollár körül volt egy hordó kőolaj ára, addig július közepére ez az érték 140 dollár fölé emelkedett, ami 60 százalékos áremelkedést jelent. Július közepe óta a kőolaj és a kőolajtermékek árai valamelyest mérséklődtek, azonban ezen csökkenésnek - amennyiben tartós is marad - csak a későbbi (2009 januári, áprilisi) földgázár-módosításokra lehet hatása" - hangsúlyozza a tárca, amely nem ejt szót arról, hogy az olaj ára a nemzetközi hitelválság miatt száz dollár körülire csökkent az elmúlt napokban, de volt 90 dollár környékén is.

A Magyar Energia Hivatal a továbbiakban is folyamatosan nyomon követi a tendenciákat, és a jogszabályok értelmében negyedévenként tesz javaslatot - ha szükséges - az árak módosítására - derül ki a közleményből. Az október elsejei emelés egy átlagos (1660 köbméter/év) fogyasztású háztartásnak havonta mintegy 1120 forintos többletkiadást jelent a minisztérium számításai szerint.