Párizs tagadja az újabb bank megingását

Vágólapra másolva!
A pénzügyi válságban meggyengült Caisse d'Épargne francia banknak, amely 27 millió francia megtakarított pénzét kezeli, 6,5 milliárd eurós tőkeinjekcióra lenne szüksége még az év vége előtt pénzügyi helyzete megszilárdításához - állította szerdán a bank egyik neve elhallgatását kérő középvezetőjére hivatkozva a Le Canard Enchainé című szatirikus hetilap.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az értesülést először a bank vezetése közleményben, majd a kormány is cáfolta. A szerdai kormányülésen Christine Lagarde gazdasági miniszter cáfolta, hogy a Caisse d'Épargne-nak nehézségei lennének. Inkább azt jelezte: a mutatói az átlagon felüliek, vagyis nincs ok különösebb aggodalomra - közölte Luc Chatel kormányszóvivő. A bank vezetése közleményben "kategorikusan" visszautasította a Le Canard Enchainé által publikált információkat, és azokat "a jelenlegi pénzügyi válságban súlyosan felelőtlen és teljesen értelmetlen szisztematikus lejárató kampánynak" minősítette.

"A Caisse d'Épargne csoportnak sem terve, sem szüksége nincs tőkeemelésre" - hangsúlyozta Nicolas Mérindol vezérigazgató. Miután a francia állam kedden 1 milliárd, a francia állami tulajdonban lévő Caisse de Depots (CDC) pedig 2 milliárd euróval járult hozzá a francia-belga Dexia bank tőkeemeléséhez, Francois Fillon egy szerdai lapinterjúban elmondta: "A francia bankok nem védettek a nehézségektől, ha egy nagy európai bank csődöt jelent. Ezért biztosítunk mindent franciát arról, hogy az állam abszolút garanciát jelent a francia bankrendszer számára".

Fillon azt is elmondta: a hitelhiány elkerülésére a kormány tervei között szerepel a legnépszerűbb francia megtakarítási betét, a "Livret A" - amelyet az állam szociális lakások építésére fordít - többletbevételeinek a visszautalása a gazdaság finanszírozásába.

Franciaországban 50 millióan rendelkeznek ilyen takarékbetéttel, amely július 1. óta 4 százalékos kamatot garantál 15 300 eurós plafon mellett. A betétek összege júliusban 128,1 milliárd euróra rúgott, amely egy év alatt 9,8 százalékos emelkedést jelent, és a pénzügyi válság óta tömegesen helyezik el a franciák megtakarított pénzüket ebbe a takarékbetétbe. A kormány azt a 20-30 milliárd eurós összeget kívánja a gazdaságba visszaforgatni, amely meghaladja a szociális lakások építésére eredetileg előirányzott összeget.