Fontos határt tört át a dollár

Vágólapra másolva!
A dollár jelentősen emelkedett az euróhoz képest a washingtoni szenátus döntése után, amellyel jóváhagyták a bankmentő csomagot. A dollár erősödése azzal függ össze, hogy az USA a remények szerint gyorsabban fog hozzá a jelzálogválság megoldásához, mint Európa. A dollár 1,3880 dollár/euróig erősödött csütörtök délelőtt 10 órára, vagyis 1,40 alá jutott az amerikai fizetőeszköz.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az amerikai deviza abból is profitált, hogy növekszik a nemzetközi piacon a kereslet a készpénz iránt, a bankok ugyanis továbbra is nehezen hiteleznek egymásnak.

Az euró a jennel szemben is kétéves mélypont közelébe esett, minthogy az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Trichet várhatóan arról fog beszélni egy csütörtöki konferencián, hogy a hitelhiány miatt kevésbé van szükség magas kamatlábakra.

1,40 alatt a dollár

A dollár mindennek hatására átlépte az 1,40-es küszöböt, és 1,3963 dollár/euróra erősödött Londonban csütörtök reggel. (Három hete valóban rekordon volt a dollár, amikor 1,3882-re erősödött, ez tavaly szeptember 27. óta a legjobb jegyzése volt az amerikai pénznek a Bloomberg szerint). Ezt a rekordot beállította aztán csütörtök délelőtt 10 órakor. Geszti Pál, az ING devizakereskedője szerint ugyanis a dollár ekkor már 1,3880-on állt.

A dollár 105,75 jenre erősödött 105,71 jenről, míg az euró 147,60 jenre gyengült az előző napi 148,11-ről.

16 közül 13

A dollár a nemzetközi pénzpiacokon legaktívabban forgó 16 deviza közül 13-mal szemben erősödött, miközben a Libor a londoni bankközi kamatláb január óta a legmagasabb szintre emelkedett.

A Libor emelkedése azt jelzi, hogy drágulnak a hitelek, mert nem adnak egymásnak kölcsönt a pénzintézetek.