Vágólapra másolva!
Megérkezett az ezredik tonna aprópénz a Magyar Nemzeti Bankba. A vártnál több egy- és kétforintos áramlott vissza, nagyrészt a jótékonysági szervezetek gyűjtéseinek köszönhetően - tájékoztat a Napi Gazdaság..
Vágólapra másolva!

A jegybank még 2007. szeptember 21-én jelentette be, hogy 2008. március 1-jei hatállyal kivonja a készpénzforgalomból a két legkisebb címletű érmét. A lépés oka, hogy ezeket az aprópénzeket egyre kevésbé használták, a gyártott érmék nagy része elkallódott, aktívan nem vett részt a készpénzforgalomban. Ráadásul a fémek világpiaci árának emelkedése miatt az érmék gyártása egyre többe került.

A bevonás bejelentése óta 171 millió darab, mintegy 360 tonna súlyú egyforintos és 203 millió darab, 640 tonnányi kétforintos érkezett vissza az MNB-hez. Ezek aránya az összes kibocsátott érméhez viszonyítva 20, illetve 29 százalék. (A nemzetközi gyakorlatban jóval kisebb ez az arány.) Az érmék visszaáramlását segítette, hogy több karitatív szervezet gyűjtést indított: csak az MNB-ben háromszáz szervezet váltott be aprópénzt, mintegy 50 millió forint értékben.

A jegybank 2013. március 1-jéig névértéken beváltja az aprópénzeket. Emellett a Magyar Posta Zrt. is úgy döntött, hogy közreműködik az érmék beváltásában. A korábban bevont bankjegyek közül az MNB-ben még 2009. december 31-éig névértéken beváltható a régi forintsorozatból a lila (Ady) 500 forintos, a zöld (Bartók) 1000 forintos és a barna (Széchenyi) 5000 forintos. Ezeken kívül 2027. augusztus 31-éig beváltható a jelenlegi forintsorozatból a fémcsík nélküli 1000 forintos is - olvashatjuk a Napi Gazdaságban