Újabb pánikszerű esés New Yorkban

Vágólapra másolva!
Erős recessziós félelmek lettek úrrá a Wall Streeten, a befektetők a részvényekből az amerikai kincstárjegyekbe menekülnek. Az újonnan munkanélküli segélyért jelentkezők száma növekszik, a gyáripari rendelések volumene csökken, vagyis több jel utal arra, hogy nemcsak az amerikai pénzügyi szektorban, hanem az egész gazdaságban komoly bajok vannak.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A New York-i tőzsde vezető részvényindexe a csütörtöki napot 10 482 ponton, azaz csaknem 350 pontos (3,25 százalék) eséssel zárta (ilyen mélyen 2005 júniusa óta nem járt), a Nasdaq technológiai piac indexe pedig 1976 ponton, mintegy 4,5 százalék zuhanással.

A süllyedést elsősorban a gyáripari rendelések augusztusi nagy csökkenéséről szóló hír okozta, de az a hír is sokat nyomott a latban, hogy a múlt héten emelkedett az Egyesült Államokban a munkanélküli segélyért először folyamodók száma. A piacon az iparvállalati részvények is mélyrepülésbe kezdtek, azért is, mert az amerikai hitelkamatok több hónapos magassági csúcsot értek el. Egyes gépgyártók részvényei 5-12 százalékkal estek.

Az aggodalmak háttérbe szorították a bizakodást azzal kapcsolatban, hogy a képviselőház pénteki szavazásán áldását adja az egyszer már elutasított, a szenátus által viszont azóta jóváhagyott, 700 milliárd dolláros bankmentő csomagra. Sokan egyébként úgy vélik, az nem lesz elegendő az amerikai gazdaság felpörgetésére, míg mások a törvényjavaslat felpuhításától vagy ismételt leszavazásától tartanak.

A csütörtöki pánik oka azonban egyértelműen a gazdaság rossz számai miatti hangulatromlás. Az amerikai ipar kilátásai miatti félelemre jó példa, hogy a General Electric, a meghatározó súlyú óriásvállalat részvényének árfolyama csaknem 10 százalékot csökkent. A lassulástól való félelemre vezethető vissza az olaj olcsóbbodása is: a nyersolajár csaknem 5 százalékkal, hordónként 95 dollár alá mérséklődött.

A legtöbb amerikai közgadász egyébként ma már tényként kezeli a hamarosan beköszöntő recessziót. A legutóbbi adatok csupán tovább erősítették azt a véleményt, hogy a gazdasági visszaesés elkerülhetetlen. Egyes becslések szerint szeptemberben 110 ezer munkahely szűnt meg az Egyesült Államokban, ami 2003 eleje óta a legnagyobb csökkenés.