Lakásvásárlással segítik az építőipart a franciák

2008.10.02. 14:57

A globális pénzügyi válság miatt veszélybe került építőipari és ingatlanszektor megsegítésére a francia állam 5 milliárd euróért felvásárol 30 ezer olyan lakást, amelyek építése az értékesítési bizonytalanságok miatt még nem kezdődött meg. A hírt a francia elnöki hivatal közleményben jelentette be.

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Annak érdekében, hogy a meghirdetett ingatlanprogramok a tervek szerint haladhassanak, Nicolas Sarkozy köztársasági elnök erős állami beavatkozásról döntött a vásárlásra kínált lakások alacsony árú felvásárlásával" - olvasható a közleményben.

Az állam első lépésben 30 ezer olyan új építésű lakást vásárol meg összesen 5 milliárd euróért, amelyek építése azért nem kezdődött el, mert a piaci értékesítés ellenére egyelőre nem akadt rá vevő. A közlemény szerint az építkezések eltörlésének vagy elhalasztásának elkerülésével a beavatkozás a lakásépítést támogatja Franciaországban.

Az államfő döntését Francois Fillon kormányfővel, Christine Lagarde gazdasági, Eric Woerth költségvetési és Christine Boutin lakhatási miniszterrel való konzultációját követően hozta meg a pénzügyi válságra válaszként adandó intézkedések részeként.

A Le Figaro című napilap ingatlanszakértőkre hivatkozva azt írta: az állam a felhalmozódott új építésű lakások felét vásárolja fel. Ha nem tenné meg, 70 ezerrel kevesebb építkezés indulna meg idén, ami 110 ezer munkahely megszűnésével járna.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK