Lesz amerikai bankmentés

Vágólapra másolva!
Azonnali erősödéssel fogadták az amerikai tőzsdék a napok óta várt hírt, mely szerint másodjára nagy többséggel megszavazta az amerikai képviselőház a 700 milliárd dolláros "bankmentő" - a pénz- és tőkepiacokat stabilizálni hivatott - intézkedéscsomagot. Bush elnök pár órával a szavazás után, tehát rendkívüli gyorsasággal aláírta a törvényt. A tőzsdék eufóriája azonban nem tartott sokáig: az aggasztóan magas munkanélküliségi adatok miatt a Dow, az S&P és a Nasdaq is mínuszba fordult magyar idő szerint este fél tízkor.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A szenátus után pénteken az amerikai képviselőház is elfogadta a 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomag tervét. A képviselők közül 263-an voksoltak a csomag mellett, és 171-en ellene.

A felsőház korábban biztos többséggel, 74-25-ös szavazati aránnyal fogadta el a kezdeményezést. A Wall Street megmentését célzó csomagnak a szenátus - és immár a képviselőház - által elfogadott változata némileg módosított verziója annak az eredeti tervezetnek, amelyet az alsóház hétfőn váratlanul elutasított.

Új elem, hogy a szövetségileg biztosított bankbetétek összegét felemelik 100 ezerről 250 ezer dollárra. Az új verzióba egy 150 milliárd dolláros üzleti és energiaipari adócsökkentés is belekerült, továbbá mintegy 24 millió adófizetőt érintő könnyítés az úgynevezett alternatív minimális adó terén.

Végül esett a tőzsde

A New York-i tőzsde Dow Jones Industrial Average (DJIA) mutatója már a szavazása megkezdésének hírére 279 pontot emelkedett. Négy nappal ezelőtt, az elutasítás hatására soha nem látott 778 pontos zuhanást produkált, ami általános vélemény szerint ráébresztette az ellenzők jó részét, hogy muszáj igent mondaniuk a módosított változatra.

A DJIA most, pénteken a képviselőházi szavazás után több mint 300 pontot erősödött, ám nem sokkal ezután esni kezdett. "A piac valójában már beárazta az utóbbi napokban biztosra vehető döntést" - magyarázta a jelenséget egy elemző a MarketWatch kérdésére. A megkönnyebbülés ezzel együtt érezhető volt, a brókerek több helyütt látványos ünnepléssel fogadták a hírt a a parketten. (Hogy a tőzsdék eufóriája nem tartott sokáig, azt az aggasztóan magas munkanélküliségi adatok magyarázzák: a Dow, az S&P és a Nasdaq is mínuszba fordult magyar idő szerint este fél tízkor.)

Egyeztetések egy héten át

A mentőcsomag megmentéséről a hétfői képviselőházi kudarc óta kiterjedt egyeztetések folytak a kongresszusban. Bush elnök személyesen győzködött számos republikánust, mivel a hétfői kudarc oka elsősorban az volt, hogy az elnök pártjából csak 65-en támogatták a javaslatot - a demokraták közül ezzel szemben már akkor is 140-en mellé álltak. A jelek szerint Bushnak lobbizásával több tucat képviselőt sikerült jobb belátásra bírnia.

A teljes, 700 milliárdos mentőösszeget három részletben bocsátják a pénzügyminisztérium rendelkezésére: először 250 milliárd dollárt, majd 100 milliárd dollárt folyósítanak, végül pedig a 350 milliárdos utolsó részt. A kongresszus saját felügyelő testületet állít fel, és a munkát egy, a Fed elnöke vezette testület is ellenőrzi.

Bush villámgyorsan aláírta a törvényt

Mivel az állam újra eladja majd a felvásárolt papírokat - nyereséggel vagy veszteséggel, egyelőre nem tudni -, így valójában még nem világos, hogy az egész ügylet ténylegesen mennyibe kerül majd az adófizetőknek. Csak annyi bizonyos, hogy a harmincas évek elejének nagy világgazdasági válsága óta ez a legnagyobb szabású amerikai kormányzati beavatkozás.

A Fehér Ház szóvivője, Tony Fratto annyit mondott a szavazás után, hogy George Bush olyan gyorsan alá akarja írni a törvényt, amilyen gyorsan csak lehet. Az ígéret hamarosan valóra vált: Bush elnök még pénteken, pár órával a képviselőházi voksolás után aláírta a jogszabályt. "Megmutattuk a világnak, hogy az Egyesült Államok stabilizálni fogja pénzügyi piacait és fenntartja vezető szerepét a világgazdaságban" - hangzott el Bush rövid nyilatkozatában.