Kalifornia a csőd szélén

Vágólapra másolva!
A legnépesebb, egyben leggazdagabb amerikai szövetségi állam, Kalifornia a csőd szélére került, Arnold Schwarzenegger kormányzó heteken belül hétmilliárd dolláros szövetségi hitelért folyamodhat - írta a pénteki Los Angeles Times.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A lap beszámolója szerint Schwarzenegger a pénzügyminiszterhez, Henry Paulsonhoz címzett levelében arra figyelmeztetett: az országos pénzügyi válság leapasztotta Kalifornia hitelforrásait, néhány héten belül rendkívüli kölcsönt kérhet a szövetségi kormánytól.

Az újság szerint Kalifornia kincstára olyannyira kiürült, hogy lassan már a napi kormányzási teendők finanszírozásához sincsen pénz; a szövetségi állam ugyanis nem kapja meg azokat a rövid távú hiteleket, amelyekre támaszkodni szokott.

A lap tájékoztatása szerint több szövetségi állam került bajba a hitelpiac befagyása miatt. A kaliforniai kormány közölte, ha az állam nem jut készpénzhez, akkor az iskolák és más kormányzati finanszírozású intézmények felé fel kell függeszteni a kifizetéseket, állami alkalmazottak elbocsátására is sor kerülhet.

A hitelpiac szorítása miatt Új-Mexikó a napokban nem tudott értékesíteni egy 500 millió dolláros kötvénycsomagot, Massachusettsnek egy 400 millió dolláros csomag piacra dobását kellett elhalasztani, Maine-ben pedig olyan útépítési programok leállításán gondolkoznak, amelyeket állampapírokból fedeztek volna.

A kaliforniai adminisztrációnak évtizedek óta nem voltak ilyen pénzügyi nehézségei. "Nincs világos válasz erre a pénzügyi válságra" - írta Schwarzenegger csütörtök este e-mail üzenetében Paulson pénzügyminiszternek, figyelmeztetve, hogy Kalifornia és más államok a szövetségi kincstártól lesznek kénytelenek segítséget kérni a rövid távú működési költségekhez.