Kamatcsökkentéseket várnak Londonban

Vágólapra másolva!
Már rövid távon agresszív euróövezeti kamatcsökkentési ciklus kezdetét jósolták pénteken londoni feltörekvő piaci elemzők, akik szerint ezt Magyarországon és a térségi gazdaságokban is a kamatszint jelentős csökkenését okozza.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Goldman Sachs (GS) londoni részlegének pénteken kiadott heti felzárkózó piaci előrejelzése szerint 2009 közepéig összesen 0,75 százalékpontnyi kamatcsökkentést várnak az euróövezeti jegybank (EKB) részéről, amelynek alapkamata - a kéthetes refinanszírozási tendereken alkalmazott kamatminimum - ezzel 3,50 százalékra csökkenne. A GS az első, negyed százalékpontos EKB-kamatcsökkentést már decemberre valószínűsíti.

A ház szerint azok a tényezők, amelyek ezt lehetővé teszik - a gazdaság lassulása, a nyersanyagárak csökkenése és ebből eredően az alacsonyabb infláció - Közép-Európa gazdaságaiban is egyértelműen jelen vannak. Az azonban, hogy az EKB-kamatcsökkentéseknek pontosan milyen árfolyamhatásai lesznek a térségi befektetési konstrukciókra, több más változón is múlik.

Az infláció Közép-Európában nagyon erősen függ a helyi fizetőeszközök árfolyamától, és mivel a várt euróövezeti kamatcsökkentésekkel együtt a globális kockázatvállalási hajlam is gyengül, az EKB enyhítéseiből nem következik egyenesen a helyi valuták jelentős erősödése, áll a Goldman Sachs elemzésében.

A GS kiemeli, hogy nyár közepe óta a forint is gyengül a dollár erősödése és a kockázatvállalási hajlam gyengülése nyomán, ami valószínűleg visszahúzó erőként hat a magyarországi pénzügypolitikai enyhítésre. Magyarország az elemzés szerint még mindig a térség egyik legérzékenyebb gazdasága a kockázatvállalási készség csökkenésére, ezért a Goldman Sachs londoni szakértői az idén már nem várnak kamatmódosítást a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részéről; az enyhítés kezdetét 2009 első negyedévére jósolják.

A BlueCrest Capital Management szerint 3 százalékos is lehet a csökkentés

A ház érintetlenül hagyta a három- és hathavi távlatra érvényes, 8,50, illetve 8,00 százalékos MNB-alapkamatról szóló prognózisát. Az egy éves távlatra adott kamatelőrejelzését azonban egy teljes százalékponttal, az eddigi 7,50 százalékról 6,50 százalékra szállította le. Vagyis a Goldman Sachs 12 hónapon belül immár két százalékpontos magyarországi kamatcsökkentésre számít. A GS elemzői megjegyzik, hogy új, 12 havi magyar kamatprognózisuk számottevően alacsonyabb a piac által árazottnál.

A magyar alapkamat jelentős enyhítést más londoni elemzők is jósolják. Ralph Sueppel, a BlueCrest Capital Management szakértője azt valószínűsítette, hogy az MNB-kamatcsökkentés még idén elkezdődik, és mértéke a következő 12 hónapban akár 2-3 százalékpont is lehet.

A Barclays Capital, a Barclays bankcsoport londoni befektetési részlege pénteken kiadott előrejelzése már novemberre várja az EKB első kamatcsökkentését. A ház szerint azonban egy negyed százalékpontos csökkentés csak a júliusi, "váratlan és sokat bírált" ugyanilyen mértékű emelés visszafordítása lenne, ezért a Barclay Capital londoni elemzői az EKB novemberi kamatcsökkentése esetén még további, összesen fél százalékpontnyi csökentést várnak, akár már márciusig.