Hatalmasat zuhant megint az orosz tőzsde

Vágólapra másolva!
Bár az orosz duma első olvasatban jóváhagyta a pénzügyi mentőcsomag moszkvai változatát, az RTS tőzsdeindex hatalmasat zuhant délután. A dollárban jegyzett index 7 százalék fölötti mínusznál tartott magyar idő szerint délután fél kettő után. Az orosz tőzsde idén már többször zuhant nagyot, elsősorban a grúziai válság utáni tőkekivonások idején, illetve a Mecsel acélkonszern elleni állami fellépés után.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Pénteken jelentős esést produkált az orosz tőzsde hivatalos részvényindexe, a dollárban számolt RTS. A lejtmenetet az olaj- és a gázpapírok mellett a fém- és bányaipari részvények vezették, előbbi ágazat részmutatója több mint 8, utóbbié pedig 10 százalékkal került lejjebb. Az irányadó index végül 1071 ponton zárt, ami 7 százalékos süllyedésnek felel meg. A tőzsdén egy időre fel is függesztették a kereskedést, amelyet a Lenta.ru szerint helyi idő szerint délután fél négykor (magyar idő szerint fél kettőkor) újraindítottak.

A zuhanást elsősorban az válatotta ki, hogy az orosz tőzsdén nagyon sok az energiaszektorban érdekelt és nyersanyag-kitermelő cég, illetve a fémipari vállalat. Az utóbbi időben a globális gazdasági lassulás miatt pedig a nyersanyagok és az energiahordozók ára csökkenést mutat a világpiacon. Az olaj ára ugyan valamit emelkedett pénteken (91-94 dollár körül járt a Brent és a WTI), de a korábbi hónapok 130-140 dolláros kurzusához képest a mostani 90-100 dolláros árfolyamok rendkívül alacsonyak.

Politikai bizonytalanság

A befektetők részben ezért fordulnak el az orosz piactól, s kedvezőtlen hatással van a tőzsdére a politikai bizonytalanság is. Utóbbit jelzi, hogy a grúziai konfliktus óta jelentős tőkekivonás történt az orosz értékpapírpiacról.

A politikai bizonytalanságot az orosz törvényhozás próbálja most csökkenteni. Az MTI beszámolója szerint az állami duma - a parlament alsóháza - pénteken első olvasatban jóváhagyta a pénzügyi rendszer stabilizálását szolgáló jogszabályt, amely további 50 milliárd dollárt bocsát az állami VEB bank rendelkezésére, és elfogadott egy törvénymódosítást is, amelynek értelmében a jegybank zálog nélküli hiteleket adhat bankoknak.

Pénzügyi stabilitást akar a duma

Az első olvasatban elfogadott jogszabály-tervezet értelmében a VEB ebből külföldi valutában hiteleket nyújthat gazdasági szervezeteknek - köztük bankoknak - az azok által 2008. szeptember 25. előtt felvett hitelek és kölcsönök törlesztésére.

A VEB által nyújtott hitelek legfeljebb egy éves futamidőre adhatók, de hosszabbíthatók, a társaság a Libor felett 1 százalékos kamatra kapja és a Libor felett legalább 5 százalékos kamatra kölcsönzi tovább a pénzt, és az így nyújtott hitelek összege 2009. december 31-ig nem haladhatja meg az 50 milliárd dollárt.

Kompenzáció a veszteségek megtérítésére

Emellett a jogszabály a bankközi hitelek piacának ösztönzésére a jegybank részéről kompenzációt tesz lehetővé azon vesztességek egy részének megtérítésére, amelyeket a pénzintézetek olyan más pénzintézeteknek nyújtott hitelek miatt szenvedtek el, amelyek működési engedélyét megvonták.

A tervezet értelmében az 50 milliárd dollár biztosítására felhasználható az ország arany- illetve valutatartalékainak egy része. A másik - ugyancsak első olvasatban - elfogadott törvénymódosítás értelmében lehetővé válik, hogy a jegybank bizonyos más pénzintézeteknek zálog nélkül adjon hitelt legfeljebb hat hónapos futamidővel.

Ezen kívül jóváhagyta a duma azt a jogszabályt is, amely megnöveli a betétekre nyújtott állami garanciát: ez jelenleg 100 ezer rubelig teljes egészében, afölött 90 százalékban, de legfeljebb 400 ezer rubelig vállal garanciát, a javaslat szerint ezután teljes garanciát 200 ezer, részlegest 700 ezer rubelig nyújt majd.