Zuhant az INA árfolyama a zágrábi tőzsdén

Vágólapra másolva!
A tőzsdenyitáskori gyengélkedés után péntek estére csaknem 4 százalékkal emelkedett az INA papírjainak értéke a zágrábi tőzsdén, és végül 2649 kunás árfolyamon zárta a napot.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Mintegy 10 százalékot zuhant pénteken a zágrábi tőzsdenyitáskor az INA részvényeinek értéke: a csütörtöki, 2550 kunás záróértéke után pénteken reggelre 2300 kunára esett a horvát olajtársaság értékpapírjainak árfolyama, amely dél körül is csak 2400 kunára tudott visszakapaszkodni. Az árfolyam így mintegy 400 kunával volt alacsonyabb, mint amennyit a Mol kínált a részvényeseknek.

A zágrábi központi elszámolóház a jövő héten teszi közzé a Molnak felajánlott részvények darabszámát.

A magyar olajtársaság egy hónappal ezelőtt nyitott ajánlattételi időszaka pénteken járt le, így aki az utolsó napon felkínálta a Molnak INA-papírjait, még 2800 kunát kapott érte. Az elmúlt napokban igencsak felgyorsult az eladás, a zágrábi központi elszámolóház csütörtök esti adatai szerint csaknem 360 ezer darab részvényt helyeztek letétbe tulajdonosaik, ami a teljes INA-részvényállomány mintegy 3,6 százalékát jelenti.

Horvát sajtóhírek szerint a Mol valószínűleg többségi tulajdonosa lesz az INA-nak. A magyar olajtársaság jelenleg 25 százalék plusz egy részvényt birtokol a horvát cég teljes pakettjéből. A horvát háborús veteránok a kezükben lévő 7 százalék eladásáról a hét közepén döntöttek, a Javno hírportál értesülése szerint pedig az intézményi befektetők mintegy 10 százalékot ajánlottak fel eladásra.

A HINA horvát hírügynökség beszámolója szerint az SDA pénteken közölte: a lezárult ajánlattételi időszak végső adatait a jövő héten hozzák nyilvánosságra. Akik az elszámolóháznál letétbe helyezték INA-részvényeiket, számukra valószínűleg október 17-én kezdődik meg a részvények árának kifizetése.