A Paribas viszi a Fortis nagyobb részét

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A BNP Paribas francia nagybank beleegyezett abba, hogy átvegye a pénzügyi nehézségekkel küzdő Fortis bank belgiumi, illetve luxemburgi érdekeltségeinek részvénytöbbségét - jelentette vasárnap késő este a belga tömegtájékoztatás.

Az értesülés szerint a Paribas átveszi a Fortis Bank Belgium részvényeinek 75 százalékát, valamint a Fortis Bank Luxembourg részvényeinek 67 százalékát. Az ügyletet részvénycsere formájában hajtják végre, és a belga, illetve a luxemburgi kormány ennek megfelelően részesedést szerez a Paribas-ban.

Órákkal korábban Yves Leterme belga miniszterelnök azt közölte, hogy kormánya új tulajdonost keres a bajba került belga-holland Fortis bankház számára. A belga kormány vasárnap este rendkívüli tanácskozásra ült össze, és az ülés előtt Leterme úgy nyilatkozott, hogy "még a hétfői piacnyitás előtt" olyan megoldást akarnak találni, amely megnyugtatja a kedélyeket a bank jövőjét illetően.

Péntek este olyan döntés született, hogy a holland állam teljes egészében felvásárolja a Fortis bank hollandiai tevékenységét.