Kételyeket ébreszt az amerikai bankmentés

Vágólapra másolva!
Vezető amerikai gazdasági szakértők kételkednek abban, hogy a kongresszus által elfogadott 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomag gyors gyógyulást fog eredményezni - írta a The Washington Times vasárnap.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az újság szinte minden más laphoz és televíziós hírműsorhoz hasonlóan azt kérdezte: mi következik most, a mentőövről szóló törvény jóváhagyása után? A megszólaltatott szakértők szerint a történelmi méretű szövetségi tőkeinjekció mindenképpen fokozza azokat a várakozásokat, hogy a gazdaság visszatér a normális kerékvágásba. Ennek ellenére úgy látják, hogy az immár egy éve húzódó hitelválság túl mély sebeket ejtett a piacokon.

Bernard Baumohl, a Gazdasági Előrejelző Csoport igazgatója szerint sokan azt várják, hogy a befagyott hitelpiac néhány hónapon belül "kiolvad". - Az igazság azonban az, hogy senkinek sincs elképzelése arról, vajon helyrerázza-e ez a mentőcsomag a pénzintézeteket, hogy újra hitelezhessenek" - fejtette ki. Szerinte két tényező mérgezi az amerikai gazdaságot: egyfelől a bizalomhiány, a fogyasztók és az üzleti vezetők részéről egyaránt, másfelől a tovább mélyülő hitelválság.

Stephen Stanley, a RBS Greenwich Capital pénzügyi szolgáltató vezető közgazdásza sokak véleményével egyezően úgy látja: a szövetségi tőkeinjekció túl későn érkezett, már nem lehet kijavítani a hatalmas Wall Street-i hitelintézetek összeomlása által okozott károkat. A Los Angeles Times szintén egy sor olyan elemzőt idézett, aki szerint még ha működik is majd a pénzügyminisztérium mentőöve, a bajok már olyan mélyrehatóak, hogy kizárt a gyors felépülés.

Brian P. Sack, a kaliforniai Makrogazdasági Tanácsadók nevű csoport alelnöke úgy fogalmazott: az amerikai gazdaság járművéről most repülnek le a kerekek. Ő is azon szakértők közé tartozik, akik szerint a gazdaság fájdalmas lelassulása a kedvezőbb forgatókönyvet jelenti, rosszabb esetben évekig tartó összehúzódás fog következni.

Mike Jackson, az AutoNation, a legnagyobb amerikai autóértékesítő lánc vezérigazgatója arról beszélt: "a gazdaság már jó ideje gyengélkedik, de míg korábban csak a hitelpiac szorításáról, később válságáról lehetett beszélni, mostanra már hitelpánik uralkodott el". Mint megjegyezte, a bankok minden lehetséges kifogást megtalálnak, hogy megtagadják ügyfeleiknek a hitelnyújtást.

Az NPR közszolgálati rádió olyan szakértőket idézett vasárnap, akik szerint Paulson pénzügyminiszter mentőcsomagja nem a legjobb megoldás a hitelválságból való kilábalásra. Több közgazdász szerint nem biztos, hogy célt ér a hitelpiacot mérgező rossz hitelek felvásárlása, az adminisztráció így ugyanis 700 milliárd dollárnyi "értéktelen termék" birtokába jut. Alternatív programként felmerült, hogy a szövetségi kormánynak nem a hiteleket kellene felvásárolnia, hanem közvetlen tőkeinjekcióval, készpénzzel kellene segíteni a pénzintézeteket, hogy azok azonnal hiteleket nyújthassanak. A szövetségi segítségért cserébe a kormány, közvetve az amerikai nép tulajdoni hányadot szerezhetne a kisegített bankokban. Sok szakértő szerint ez a megoldás talán hatékonyabb és mindenképpen tisztességesebb volna az adófizetőkkel szemben.