Megmenekülhetnek a német bankok

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Elhárult az elmúlt évtizedek legsúlyosabb pénzügyi, illetve banki válságának veszélye Németországban. Nem sokkal vasárnap éjfél előtt a kormány és a kereskedelmi bankok képviselői megállapodtak a súlyos likviditási gondokkal küszködő Hypo Real Estate (HRE) jelzáloghitel-intézet megmentéséről.

Borított a Hypo

A német kormány és a bankok korábban már megállapodtak egy 35 milliárd eurós segélycsomagban, ezt azonban a bankok szombat este felmondták, miután kitudódott: a német tőzsdeindexben (DAX) is szereplő HRE adósságai az előre becsült 35 milliárdnál jóval nagyobbak lehetnek, az év végéig akár 50 milliárdot, 2009 végéig pedig még a 100 milliárdot is elérhetik.

A többórás válságtanácskozás eredményeként a kormány és a bankok vezető képviselői olyan egyezséget kötöttek, amelynek értelmében a HRE számára kilátásba helyezett korábbi 35 milliárd eurós mentőcsomagot mintegy 50 milliárdosra növelik, s ebben csaknem kétszeresére nő a bankok garanciavállalási részesedése. A kormány garanciavállalása továbbra is 26,5 milliárd eurót tesz ki.