Zuhanás várható Európában

Vágólapra másolva!
Londoni értékforgalmazók szerint a nyugat-európai részvénypiacok hétfőn erős csökkenéssel kezdhetnek, követvén az ázsiai tendenciát. A piacokat nem győzték meg igazán az európai bankszektorban a hét végén bejelentett akciók.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Németországban a kormány és a kereskedelmi bankok képviselői megállapodtak a súlyos likviditási gondokkal küzdő Hypo Real Estate (HRE) jelzáloghitel-intézet megmentéséről. Angela Merkel kancellár is hangsúlyozta, hogy a kormány nem engedi összeomlani a Hypót.

Az olasz UniCredit 6,6 milliárd eurós tőkeemelésről döntött, közben a BNP Paribas francia nagybank jelezte, átveszi a pénzügyi nehézségekkel küzdő Fortis bank belgiumi, illetve luxemburgi érdekeltségeinek többségi részesedését. A befektetők úgy vélik, hogy a mentőakciók, illetve az amerikai kormány 700 milliárd dolláros csomagja nem lesz elegendő a recesszió megakadályozására, ez pedig jól látszik a piaci hangulaton.

Ázsiában kiábrándító teljesítményt nyújtottak hétfőn a börzék: a tokiói tőzsde irányadó indexe, a Nikkei bő 4 százalékos eséssel négyéves mélypontra süllyedt. A jelentős süllyedésben főszerepet játszottak a bankpapírok, az egyik legnagyobb pénzintézet, a Mitsubishi UFJ Financial Group például több mint 9 százalékot veszített értékéből.

Az értékforgalmazók becslése szerint Európában sem lesz jobb a helyzet. Prognózisuk alapján a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 4,4, a frankfurti DAX 3,8 százalék, a párizsi CAC pedig 4,7 százalék gyengüléssel indulhat útjára hétfőn. A New York-i tőzsdemutatók határidős jegyzései közül a Dow Jones ipari átlagé (DJIA) hétfőn reggelre 1,68 százalékkal, a Nasdaq összetett mutatójáé 1,49 százalékkal esett.