Hektikusan zuhant a forint

Vágólapra másolva!
Logika nélkül, nagy kilengésekkal folyat a kereskedés a bankközi forintpiacon, a kurzus végül 248,70 forinton állat csengetéskor, de napo közben 252 forintig is erősödött az euró.
Vágólapra másolva!

Nincs logika a mozgásban - kommentálta a bankközi forintpiaci kereskedést az ING tradere. Az euró 248 forinton kezdte a hetet, majd áttörte a 250 forinot, s egészen 252 forintig elment a jegyzés. Innen a kereskedés utolsó öt percében esett vissza 248,70 forintra. A likviditás nagyon vegyesen alakult, nagy tételek éppúgy voltak, mint kicsik, kereskedők szerint a mostani helyzetben a 2-3 forintos hulámzás nem nevezhető meglepőnek.

A magyar deviza gyengülése alpvetően a pénzpiaci válság miatt kialakult negatív hangulattal függ össze. Az Erste piaci kommentárja szerint egyértelműen látszik, hogy a krízis Európában is súlyosbodik, újabb bankok kerülnek szorult helyzetbe, és csak úgy röpködnek az eurómilliárdok.

A 700 milliárd dolláros segélycsomag elfogadása és az európai - immár pénzügyi - válságról is szóló hírek hatására, továbbra is az "eladás gombot" részesítették előnyben a befektetők a forint alapú eszközök területén, csakúgy mint az összes feltörekvő devizák esetében - kommentál Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője..

A forint 2,3, a zloty ugyanennyit gyengült, a cseh korona azonban tartja magát, mindössze 0,15 százalékot esett. A bank elemzői e hétre 243-253 között forintárfolyamot várnak, de ez szerintük is lehet túl optimista prognózis.