Ötven éve nem esett ennyit az árupiac

Vágólapra másolva!
A nyersanyagpiacok ötven éve nem estek akkorát, mint most - állapítja meg a Bloomberg -, legalábbis erre tartanak az olaj, a réz és a kukorica árai. Az utolsó ilyen nagy esés 1956. október 3-án volt, legalábbis heti veszteség ekkor volt csak nagyobb e három piacon.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Reuters/Jefferies CRB Index, amely 19 nyersanyagot egyesít, 10,4 százalékot zuhant, a Baltic Dry Index, az áruszállítási költségek legfőbb mutatója 75 százalékot zuhant idén május óta.

Mindez egybeesik azzal, hogy a bankok visszafogják a hitelezést, ami tovább erősíti deflációs félelmeket. A defláció immár valós veszély - véli Jörg Krämer, a Commerzbank vezető londoni közgazdásza. A szakértő szerint ez a globális recessziót vetíti előre. Hasonló helyzet Japánban fordult elő utoljára: ott a kilencvenes években egy évtizeden át tartottak a problémák.

Mindezek után az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Trichet és a Bank of England kormányzója, Mervyn King rákényszerülhetnek az amerikai példa követésére, és a kamatok csökkentéséről kell dönteniük.

A deflációs forgatókönyv a következőképpen zajlik: a bankok visszafogják a hitelezést, ezzel lassítják a hitelek kiáramlását és a gazdasági növekedést. Ez lejjebb nyomja az ingatlanárakat. Minthogy a bankok jelentős része ingatlanba fekteti a pénzét, ez további veszteségeket okoz a pénzintézeteknek, amelyek még jobban visszafogják a hitelezést. Mindez egyszerűen ahhoz vezet, hogy a cégek képtelenek lesznek áraikat emelni.