Veres: biztonságban a magyar betétek

Vágólapra másolva!
Magyarország a keddi luxemburgi miniszteri tanács ülése előtt hétfőn kezdeményezte, hogy a világgazdasági pénzügyi válság hatásainak kivédésére az Európai Unió országai egységesen lépjenek fel, ne országonként eltérő döntéseket hozzanak - mondta Veres János újságíróknak. A pénzügyér szerint a magyar betétek biztonságban vannak.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Magyarországon a kialakult helyzetben a betétesek betéteinek biztonsága garantált, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) megfelelő forrásokkal rendelkezik, több, mint 60 milliárd forint áll rendelkezésre ebben az alapban - mondta Veres. A magyar rendszer ráadásul előre befizetett összegeket tartalmaz, az utóbbi napokban olyan országokban volt szükség a kormányok beavatkozására, ahol a betétbiztosítási rendszer utólag befizetett összegre épül. "Magyarországon minden intézkedés, minden szervezeti és forrás-feltétel adott ahhoz, hogy a magyar betétesek befektetéseiket biztonságban tudhassák" - szögezte le Veres János.

Magyarországon a válságnak lesz növekedés-lassító és forrásszűkítő hatása, ám Veres János szerint e két tényező kezelhető lesz. Emlékeztetett, hogy a kormány a múlt héten már hozott intézkedéseket a növekedést csökkentő hatás kompenzálására. "A legfontosabb intézkedéseket a kormány meghozta, és meg is fogja hozni". A 2009-es költségvetés ezekre a célokra tartalmaz forrásokat, felhasználásuknál kell majd a szabályokat úgy hangolni, hogy lehetőleg a leginkább érzékeny kis- és középvállalkozói kör juthasson forrásokhoz a következő évben.