BUX: enyhe visszarendeződés nyitáskor

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 195,96 pontos emelkedéssel, 18 186,98 ponton nyitott kedden. A hétfői záró értékéhez képest 1,09 százalékkal erősödött. Európaszerte erősödést várnak, de ez valószínűleg nem lesz tartós.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint esély van arra, hogy a nap végén is pluszban zár az index. A New York-i tőzsde hétfőn a napközbeni rekord esés után zárásra csökkentette a veszteségét, Ázsiában is megfordult a csökkenő trend, az európai határidős indexek pedig emelkedést jeleznek előre - fejtette ki Balásy Zsolt, aki szerint a jó hangulat a következő két-három napban is kitarthat.

Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzője szintén elképzelhetőnek tartja, hogy záráskor is a pozitív tartományban marad a BUX, amennyiben napközben nem érkezik negatív piacbefolyásoló hír. A Raiffeisen elemzője ugyanakkor az emelkedést csak átmenetinek jósolja, véleménye szerint az alapot hozzá csupán az a tudat adja, hogy ekkora esés után rövid megnyugvás szokott jönni.

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdemutatók is kedden. A londoni FTSE100 index 1,1 százalékos emelkedéssel, a frankfurti DAX30 mutató 1,5 százalék növekedéssel kezdett. A párizsi CAC40 index 2,6 százalékos nyereségen volt percekkel a kereskedés kezdete után.

A derűlátás oka az, hogy kedden az ausztrál jegybank a vártnál nagyobb mértékű, 100 bázispontú kamatcsökkentést hajtott végre. A piac alakítóinak a reményei szerint a lépést más központi bankok is követik majd. Az ausztrál jegybanki döntés után az ázsiai tőzsdék egy része a kezdeti nagy veszteség után nyereségbe fordult.

A BUX 1083,24 pontos, 5,68 százalékos csökkenéssel, 17 991,02 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 24,5 milliárd forint volt, a vezető részvények, a stagnáló Richter kivételével gyengültek. A legnagyobb veszteséget az OTP szenvedte el, a bankpapír árfolyamesése a nap végére meghaladta a 10 százalékot, emiatt tíz percig szüneteltették a kereskedését.