Amerikai döntés erősítette a forintot

Vágólapra másolva!
Széles árfolyam-ingadozásokkal régiós társaival együtt erősödött a forint kedden a bankközi devizapiacon. Az eurót délután négy órakor 249,70/85 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, szemben a hétfő délutáni 251,45/60 forinttal, ami 0,70 százalékos forinterősödésnek felel meg.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az euró a reggeli gyenge augusztusi ipari termelés eredmény hatására újra 250 fölé drágult nagyjából egész nap e körül az ár körül mozogtak a jegyzések. Délután az amerikai jegybank bejelentett intézkedésének híre pozitív hatással volt a kockázatosabb eszközökre, így a forint is le tudott dolgozni valamit a nap folyamán elszenvedett

gyengüléséből.

A régió devizái a dollár euróárfolyamának erősödésével párhuzamosan általában is erősödtek a cseh korona vezetésével, amely stabil gazdasági alapjainak köszönhetően viszonylag biztonságos befektetési eszköznek számít a térségben.

Az árfolyamok erősödése viszont széles ingadozások közepette történt, az euró/forint esetében 247,20-250,50 között, mivel a nemzetközi pénzpiaci válság kapcsán számos megválaszolatlan kérdés merül fel a térségbeli országok gazdaságainak teljesítőképességét illetően.

Az eurózóna keresletének csökkenése megmutatkozott például a vártnál alacsonyabb augusztusi magyar és román ipari termelési adatokon, amelyeket a nap folyamán hoztak nyilvánosságra.

Az euró magához tért idei árfolyam mélypontja, a hétfőn a dollárral szemben elért 1,3443 után, és délután már 1,37 körül járt az árfolyama. Az euró erősödésének nagy lendületet adott délután a Fed bejelentése egy új eszköz bevezetéséről a bankok és vállalatok napi finanszírozásának könnyítésére.

A dollárt 182,25/35 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a hétfő délutáni 185,80/90 után.

A Magyar Nemzeti Bank hivatalos devizaárfolyamai alapján egy svájci frank 161,15 (hétfőn 160,25) forint, 100 japán jen pedig 180,84 (176,98) forint.

Az Államadósság Kezelő Központ három hónapos diszkont kincstárjegy aukcióján 9,09 százalékos átlaghozam alakult ki, 13 bázisponttal magasabb az előzőnél. Az alacsony érdeklődés miatt a kibocsátás 35 milliárd forint lett a meghirdetett 45 milliárdhoz képest. A kereskedők a hozamok alakulásával magyarázták az alacsony érdeklődést, mivel a kedden kialakult 9,09 százalékoshoz hasonló hozammal lehet 3 éves és 5 éves államkötvényekhez is jutni, így kevesebben választják a három hónapos kötvény nyújtotta alternatívát.