Elszalasztott bank miatt perel a Citigroup

Vágólapra másolva!
Per lehet a vége a tönkrement Wachovia bank feletti marakodásnak. Nem kizárt ugyanakkor, hogy végül mindkét vevőjelöltet bevonó, kompromisszumos megoldás születik.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Bepereli a Citigroup a Wells Fargót és az általa felvásárolni kívánt Wachoviát. Amerika egyik legnagyobb bankcsoportja 60 milliárd dollár kártérítést követel amiatt, hogy az általa megkötött előzetes megállapodást felrúgva a Wachovia végül a Wells Fargóval egyezett meg saját felvásároltatásáról.

A BBC tudósítása szerint a Citigroup korábban már elérte, hogy a New York-i bíróság végzésével tiltsa meg az ügyletet, mire az érintettek fellebbeztek, és a másodfokú bíróság engedélyezte a felvásárlást.

A Wachovia a hitelválság legfrissebb hullámával jutott a csőd szélére, miután papírjai több mint 70 százalékot veszítettek értékükből az utóbbi 12 hónapban. Banki tevékenységének átvételére a Citigroup jelentkezett először, 2,2 milliárd dolláros ajánlattal - emellett 42 milliárd dollárt szánt volna a bajba jutott pénzintézet 312 milliárdos adósságára (a maradék lenyelésére a szövetségi betétbiztosító, a Federal Deposit Insurance Corporation vállalkozott).

Pár nappal később futott be a Wells Fargo 15 milliárd dolláros, a Wachovia egészére irányuló felvásárlási ajánlata. Ha ez megvalósul, az összeolvadással az Egyesült Államok legnagyobb bankfiókhálózata jön létre.

Megfigyelők szerint eközben a központi bank szerepét betöltő Fed azt a kompromisszumot szeretné elérni, hogy a 3346 fiókból álló hálózatot a két vevő megosztva vegye át. A Citigroupé lehetne az északkeleti és az atlanti régió, a Wells Fargóé pedig a délkeleti államok és Kalifornia.