Rekordprofitot vár a válság ellenére az Erste

Vágólapra másolva!
Értékpapír-portfóliójának további 30 millió euró leértékelődésére számít az Erste Csoport, a biztosítási üzletág eladásának köszönhetően azonban a bank tőkehelyzete biztos, és a tavalyi másfélszeresét kitevő rekordprofitot várnak.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az Erste Bank nyilvántartott értékpapír-portfóliójában további 30 millió euró értékű leértékelődés várható. A csoport eszközfedezetű értékpapírokból álló és az adósságfedezetű követelésekből álló portfóliója azonban a hitelkörnyezet romlása ellenére továbbra is stabil, nem várhatóak veszteségleírások ezen a téren - közölte kedden a bankcsoport.

A pénzpiaci környezet és a nemzetközi gazdasági kilátások körüli bizonytalanság következtében az Erste Bank Csoport az adózott eredmény növekedési kilátásait 2008-ra vonatkozóan módosítja. Ennek ellenére a csoport adózott nyeresége várakozásaik szerint 2008-ban várhatóan több mint 50 százalékkal nő a biztosítási üzletág eladásának köszönhetően. Az üzemi nyereség pedig megközelítőleg 15 százalékkal nő majd.

Közleményük szerint az elhelyezett betétek állománya teljes mértékben fedezi az ügyfélhitelek növekedését. Kiterjedt lakossági ügyfélbázisnak köszönhetően a csoportnak Ausztriában és a közép-kelet-európai piacokon összesen16 millió euró értékű friss tőkét sikerült mozgósítania. Ez a hitelállomány fenntartható növekedését biztosítja úgy, hogy közben a hitelek és betétek aránya 115 százalék alatt marad.

A bankcsoport a harmadik negyedévi eredményeit október 30-án ismerteti.

A Vienna Insurance Group (VIG) 1,455 milliárd euróért vásárolja fel a Versicherung biztosítót, az Erste Bank biztosítói üzletágát és benne a kelet-közép-európai biztosítói leányvállalatokat - erről írtak alá megállapodást Bécsben az érdekelt cégek.

Az Erste Csoport tőkehelyzetén jelentősen javított a biztosítási üzletág 2008 harmadik negyedévében realizált értékesítése a Vienna Insurance Group (VIG) részére. A VIG 1,455 milliárd euróért vásárolja fel a Versicherung biztosítót, az Erste Bank biztosítói üzletágát és benne a kelet-közép-európai biztosítói leányvállalatokat

A tranzakció része egy értékesítési megállapodás is, amelynek révén a Vienna Insurance Group az Erste 2900 fiókjához és több mint 16 millió ügyfeléhez juttathatja el termékeit, viszonzásképp az Erste a VIG mintegy 10 millió ügyfeléhez juthat el mindazokban az országokban, ahol mindkét partner üzleti tevékenységet folytat.

Az Erste Group és a Vienna Insurance Group közötti szoros értékesítési együttműködés alapját képező kölcsönös megállapodást 15 évre kötötték. Mindkét vállalatcsoport kötelezi magát arra, hogy egymás termékeit preferált módon értékesíti a saját értékesítési hálózatán belül.