Bajban vannak az autógyártók

Vágólapra másolva!
A fékek behúzására kényszerülnek a vezető autóipari cégek a nemzetközi pénzügyi válság következtében.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Toyota üzemi eredménye a csökkenő kereslet miatt mintegy 40 százalékkal 10,3 milliárd jenre (9,4 milliárd euróra) eshet a folyó pénzügyi évében, és ezzel jelentősen elmarad a tervezett 1,6 milliárd jenes eredménytől, írta a Nikkei című gazdasági napilap.

A világ első számú autóipari konszernje jelentős mértékben kénytelen lesz leszállítani bevételi prognózisát a március végéig tartó pénzügyi évre szólóan. Ennek a hírnek a hatására a Toyota jegyzése mintegy 12 százalékkal 3280 jenre csökkent a szerdai tokiói tőzsdei kereskedésben.

A BMW szerdán közölte, hogy a csoport eladásai szeptemberben az előző hónaphoz képest 14,6 százalékkal 121 621 járműre estek vissza. A csoporthoz tartózó márkák, a BMW, a Mini és a Rolls-Royce közül leginkább a BMW forgalma csökkent az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, de hosszú idő óta első ízben visszaestek a Mini eladásai is. Az év első kilenc hónapjában a müncheni csoport 1,114 millió értékesített járművel 1,7 százalékkal növelte forgalmát.

A globális kereslet visszaesése, a bizonytalan gazdasági környezet miatt a Ford tulajdonában lévő svéd Volvo autógyár több mint 13 százalékos létszámleépítésre kényszerül, közölték a cégnél szintén szerdán. A Volvo a "hirtelen romló piaci helyzettel" indokolta a 3300 fős létszámcsökkentést.

Kétezer fizikai dolgozó és 700 irodai alkalmazott állását Svédországban szüntetik meg, 600 alkalmazottól külföldön válnak meg, és rajtuk kívül 700 szerződéses alkalmazottnak is felmondanak. A Volvo Cars júniusban már bejelentett egy létszámcsökkentést, azzal együtt 6 ezer fővel csökken a vállalat alkalmazottainak létszáma. A Volvo létszáma januárban 24 500 fő volt.