Különleges gyorsaság a betétesekért

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank nem vesz részt a világ vezető jegybankjainak összehangolt kamatcsökkentő akciójában; a Pénzügyminisztérium pedig kezdeményezi., hogy az Európai Unió több országához hasonlóan Magyarországon 6-ról 13 millió forintra emelkedjen garantált betétek maximális összege - jelentették be a pénzügyi vezetők közös sajtótájékoztatójukon.  
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) számára egyaránt fontos a kötvényfelárak emelkedésének ellensúlyozása és az infláció mérséklése. A két tényező súlyozásáról a monetáris tanács soron következő kamatdöntő ülésén határoznak majd a jegybankárok. Addig várhatóan nem foglalkoznak a kamat módosításával - mondta Simor András. Az MNB elnöke hangsúlyozta: a vezető jegybankok összehangolt rendkívüli kamatvágását, amelynek következtében javul a nemzetközi konjunktúra, és ez a magyar gazdaság teljesítményére is kedvező hatást gyakorol majd. Nézze meg a sajtótájékoztatóról szóló videónkat!

Az Európai Unió pénzügyminiszterei tanácsának (Ecofin) keddi döntésének megfelelően a kormány kezdeményezi, hogy Magyarországon 6 millióról 13 millió forintra emelkedjen az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által garantált betétek felső határa. Az erről szóló törvénymódosítás mielőbbi életbe léptetése érdekében a Pénzügyminisztérium már csütörtökön ötpárti tárgyalások megkezdését javasolja, szeretné ugyanis elérni, hogy az előterjesztésről az Országgyűlés különleges eljárást követően már jövő hétfőn dönthessen, és az új szabály a határozathozatalt követően egy héten belül hatályba léphessen.

Veres János pénzügyminiszter azt is közölte: hogy a magyar kormány a némethez hasonlóan teljes körű garanciát vállal a lakossági betétekre. Ez azt jelenti, hogy az állam szavatolja a 13 millió forint feletti betéteket, és pénzintézetek fizetésképtelensége esetén a betéteseknek az önrészt sem kell állniuk. A szaktárca vezetője kiemelte: az állam garanciavállalása azonnal érvénybe lép. A kormánynak a célja, hogy a lakosság ugyanolyan biztonságban érezhesse betétjeit, mint bármelyik másik uniós államban. Az OBA-nak 70 milliárd forint likvid eszköze van, és a jelenleg érvényes 6 millió forintos határ az átlagos betétnagyság hétszerese. A biztosított betétek köre egyébként nem változik, és az OBA a pénzintézetektől csak később kér fedezetet a megnövekedett kötelezettségvállalására, annak érdekében, hogy addig se csökkentse a bankok likvid eszközeit - fogalmazott Veres.

Farkas István, a pénzügyi felügyelet e(PSZÁF) elnöke pedig azt mondta, hogy jelenleg a bankok eszközeinek 1,5 ezrelékét érinti a másodlagos jelzálogpiaci válság és az utóbbi időszakban a pénzintézetekhez több pénz áramlott, mint amennyit azoknak ki kellett fizetni.