Végleg eltűnik a petőházi cukorgyár

Vágólapra másolva!
Még az idén elkezdődhet a tavalyi szezonban bezárt petőházi cukorgyár épületeinek elbontása, csupán a siló és a csomagoló részek maradhatnak meg - írja a Kisalföld szerdai száma.
Vágólapra másolva!

A lap cikke szerint a tulajdonos osztrák Agrana cégcsoporthoz tartozó Magyar Cukor Zrt. az Európai Unió előírásainak megfelelően csökkentette az előállított cukor mennyiségét. Mindezért az unió kompenzációt fizet.

A másik lényeges kikötés, hogy a bezárt gyárat alkalmatlanná kell tenni a termelésre, mégpedig úgy, hogy ne is lehessen visszaállítani. A tulajdonos a szabályozásnak megfelelően a silók és a csomagoló üzem kivételével teljesen elbontatja a gyárat, a szennyezett talajt rekultiválja, a tározó tavakat megszünteti. A bontás végeztével a területet értékesítik - közölte Bráth Zoltán, a részvénytársaság igazgatóhelyettese.

A 128 éves üzem fénykorában több mint 200 alkalmazottat foglalkoztatott, továbbá a termelők és a beszállítók révén több száz családnak adott megélhetést. A rendszerváltást követő privatizáció során került az osztrák Agrana cégcsoporthoz.

Az uniós cukorrendtartási reformot az üzem már nem élte túl, mivel a Magyar Cukor Zrt. úgy döntött, hogy a kaposvári üzemét tartja meg. Petőházán jelenleg 40-en dolgoznak. Az elbocsátott alkalmazottak végkielégítésüket megkapták - olvasható a Kisalföldben.