Januártól tízszázalékos gázdrágulás jöhet

Vágólapra másolva!
Januártól tíz százalék alatti lakossági gázáremelésre van kilátás, a többi, hatósági árat fizető fogyasztónak pedig ezt valamivel meghaladó drágulásal kell számonia - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Bár a gáz árát meghatározó nyersolaj a nemzetközi piacokon az utóbbi hónapokban egyre olcsóbb lett, a csökkenés azonban most nem épül be a magyar gázárakba. Az orosz-magyar árformula alapján ugyanis a hazai nagykereskedő, az E.On ezer köbméterenként 5450 dollárt fizet a Gazpromnak, ami duplájra a tavalyi tarifának.

A múlt évhez mért jelentős drágulást a szolgáltató elosztva érvényesíti a belföldi árakban. A Gazprom januártól is emelni fogja pár százalékkal az árat, ám kizárólag a gáz beszerzési árát alapul véve a következő, áprilisi módosításánál akár szinten is maradhat a lakossági gáztarifa. Ezek az előrejelzések jóval elmaradnak egyes korábbi, januárra vetített szakértői becslésektől - olvasható a csütörtöki Népszabadságban.

Kockázatot jelent viszont a forint árfolyama: a magyar deviza esetleges jelentős gyengülése az említett 10 százalékosnálá magasabb áremelést eredményezhet. A dollár erősödése miatt emelkedő beszerzési költségeket ugyanis a szolgáltatók azonnal érvényesítik a hazai tarifákban.